LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarını, hangi bölümleri seçeceklerine dair telaş sararken, Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi, KPSS ve Eğitim Uzmanı Tolga Bahadır Şimşek, öğrencilere üniversite bölümleri hakkında tavsiyelerde bulundu.
REHBERLİK YÖNLENDİRMELERİ ÖNEMLİ
LYS ve LGS´ye giren adaylara sonuçların hayırlı, uğurlu olmasını dileyen KPSS ve Eğitim Uzmanı Tolga Bahadır Şimşek, “İnşallah istedikleri bölümleri kazanırlar. Gençlere naçizane olarak bazı önerilerimiz olacaktır. Başarı sıraları açıklandı, yüzdelik dilimler açıklandı. Başarısı sırasındaki yüzdelik dilimler çok önemli. Geçmişe yönelik taban puanlarına çok takılmayın. Bazı üniversitelerde yeni açılan bölümler olacaktır. Bu bölümleri de dikkate alarak tercih yapmalarını öneriyorum. Artık Türkiye´de üniversiteler var. Üniversitelerin açılmasıyla beraber birçok farklı bölümlerin de açıldığını görüyoruz. Gelecekte gerçekten severek yapabilecekleri iş dalına ait olan bölümü okuyabilmeleri öncelikle olmalı. Özellikle istihdamda sıkıntı çekmeyecekleri, yani daha kolay meslek sahibi olabilecekleri bölümlere yönelmelerini öneriyorum. Rehberlik yönlendirmeleri önemli. Bizde meslek yüksekokulu olarak adaylara rehberlik konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sayısal veya sözel bölümlerde şu an Türkiye´de istihdam sağlayacak bölümler var. Eşit ağırlıkta başarı sırası yüksek olan arkadaşlara önerdiğimiz temel bölümlerin başında hukuk, PDR, psikoloji bölümleri geliyor” dedi.
GASTRONOMİ BÖLÜMÜNÜ SEÇİN
Son yıllarda Gastronomi bölümünün de önemli bir bölüm haline geldiğine dikkat çeken Şimşek, “Gastronomi mutfak sanatları ve mutfak kültür birimi. Şu anda üniversitelerde yeni gelişen bir bölüm. Herkes şunu söylüyor; ya aşçılığın bölümü mü, diploması mı olur? Bu şekilde bakmama gerekiyor. Şu anda bütün tatil köyleri, profesyonel oteller, restorantlar da Gastronomi bölümü hem önemseniyor hem de iş imkanı sağlanıyor” diye konuştu.
İKTİSAT SEÇMEYİN
Eşit ağırlık puanları yüksek olan öğrencilere iktisat veya işletme bölümlerini önermeyen Şimşek, “Bu puanları yakalayan öğrenciler, iktisat ve işletme bölümlerini daha arka sıralara almalılar. Türkiye´nin son yıllardaki konjonktürüne dayalı olarak İktisadi ve işletme bölümleri mezunları çok fazla olduğu için iş imkanında daralma meydana gelmeye başladı. Ücret skalası da daraldı. Geri planda düşünülebilir. Hukuk, psikoloji, PDR, gastronomi bölümleri daha ön planda tutulabilir” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE SEÇİMLERİ ÖNEMLİ
Üniversite tercihlerine de değinen Şimşek, “Üniversitenin alt yapısı, fiziki şartları, kampüsün sosyal ortamı, konaklama gibi olanakların hepsi öğrenciler için çok önemli. Tercih yaparken sadece bölüm tercihi yapmıyorsunuz, o şehrin, o üniversitenin akademik altyapısı ile ilgili de bilgi sahibi olunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
TIP FAKÜLTESİ GARANTİ MESLEK
İlk 10 bine giren öğrencilere Tıp Fakültelerini tavsiye eden Şimşek, “Tıp Fakültesinden mezun olduğunuz da TUS sınavını kazanamamış olsanız dahi bir aile hekimi olarak mutlaka bir sağlık merkezinde göreve başlıyorsunuz. Hazır meslek. Severek yapmakta insanlığa faydalı olma açısından önemli. Diş Hekimliği, Eczacılık bölümleri de önemli” şeklinde konuştu.
GENETİK GELECEĞİN MESLEĞİ
Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Moleküler biyoloji ve genetik bölümleri de seçilebilir. Son yıllarda genetik hastalıkların artması ile beraber Moleküler biyoloji ve genetik bölümleri gelecek yıllarda daha fazla artacaktır. Bunun dışında Meteoroloji Mühendisliği her zaman yan sanayiye ham maddeye hitap eden bölümlerdir. Endüstri Mühendisliği de tercihler arasında bulunabilir. Fen-Edebiyat Fakülteleri seçerken, Fizik önemli bölüm ama iş imkanı çok az. Kimya ve Biyoloji de aynı şekilde. Sözel bölümlerde Tarih ön planda ama mezun sayısı oldukça fazla. Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık geleceğin meslekleri arasında olacaktır. Tercih yapacak öğrencilere şimdiden kazanacakları bölümlerde başarılar diliyorum.”
Son Güncelleme: 31.07.2016 17:00