Üniversitelinin zor problemi: Barınma

19 Mayıs 2017 Cuma 10:42 2017-05-19 10:52:31
Üniversitelinin zor problemi: Barınma

 Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu ve İşletme Fakültesi´nde eğitim gören erkek öğrenciler, barınma sorunları nedeniyle isyan ettiler. Birçoğu konaklama nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalan öğrencilerin sorunu bir türlü çözüme kavuşmadı.

banner380
Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu Uluslar arası Ticaret Bölümü öğrencisi Şahin Kaya, "Biz İnegöl´e belirli iş imkanları olduğundan dolayı geldik. Ancak geldikten sonra karşılaştığımız sorunlar bizleri üzdü. İnegöl´e eğitim almak ve memleketimize faydalı olmak için geldik. Burada yurt fiyatlarının bizlerin maddi durumlarını zora sokacağından dolayı bir ev tutmaya karar verdik. Zorda olsa ev bulduk ancak, hangi eve girsek herhangi bir özrümüz, kusurumuz olmamasına rağmen çeşitli nedenlerle çıkarıldık. Şuanda da bulunduğum evde ben ikamet ederken, tadilat bahanesi ile evin musluklarını kapılarını söktüler. Yaklaşık iki haftadır evimizde su yok, duş alamıyoruz. Ben bunu ilk kez İnegöl´de gördüm” dedi.

AİLELERİMİZ KAHRINDAN ÖLÜRLER

Şahin Kaya, “Biz buraya gelirken, gelişmiş sanayisi ile köftesi, kaplıcası ve çeşitli güzellikleri ile adından söz edilen İnegöl´e bir şeyler katmak, İnegöl´ünde bizlere bir şeyler katacağına inanarak geldik. Bu görüntüler ile karşılaşmak bizi çok üzdü. Ailelerimiz bizim bu halimizi görseler kahrından ölürler. Bizi ailemiz aradığında, biz çok iyi durumdayız desek bile bizim durumumuz ortada. İnegöl´de sadece bizim değil, neredeyse tüm erkek öğrencilerin ev ve barınma sorunu var. Suriye´den savaş nedeni ile ülkemize gelen mülteci kardeşlerimize sunulan imkanlar maalesef, ülkeye katkı sağlamak adına eğitim alan ve memleket için çalışacak olan üniversite öğrencilerine sunulmuyor. Biz Belediye Başkanımız sayın Alinur Aktaş´tan rica ediyoruz. Bu halimizden, erkek öğrencilerin sorunlarından eminiz ki haberi yoktur. Çünkü kendisi bizim takip ettiğimiz kadarıyla öğrenci dostu birisi. Bizleri mağdur bırakacağını sanmıyoruz. Biz kendi memleketimizde gördüğümüz haberlerde kendisinin çalışmalarını görüyorduk. Bizim kendisinden maddi bir talebimiz asla yok ancak İnegöl´de tüm erkekler öğrencilerin barınma sorunu var, bununla ilgili bir adım bekliyoruz” dedi.

ÜNİVERSİTEYİ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Kaya, “Başkanımız üniversitemiz ile yakından ilgileniyor. Kendisinin okulumuza geldiğini biliyoruz. Şuanda belediye destekli olarak bir çalışma var okulumuzda. Çevre düzenlemeleri yapılıyor, az önce dediğim gibi bizim sorunlarımızdan muhtemelen haberleri yoktur. Biz bu konulardan dolayı üniversiteyi bırakmayı düşünüyoruz. Bu sorunlar ile maalesef okunmuyor, okumamız için bir imkan sağlanmıyor. Eğer eğitimimiz tamamlanmış olsa biz İnegöl sanayisi, mobilyası için kalifiye, yetişmiş elemanlarız, bu elemanlara aslında İnegöl´ünde ihtiyacı vardır. Bu sorunların tek çözümü iş adamlarıdır. İnegöl´de kız öğrencilere yapılan KYK Kız Yurdu gibi bir yurdun erkek öğrencilere de yapılması lazım" dedi.

SIKINTI ÇEKİYORUZ

Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu öğrencisi Furkan Kaya ise, "Ben İnegöl´e, Bursa´nın Karacabey ilçesinden geldim. Şuana kadar hiç memnun değiliz burada okumaktan. Biz ev ararken bize söylenen, ben öğrenciye ev vermem, beni öğrenciye bulaştırma. Burada 2 yıllık üniversite okuyorum pazarlama bölümünde. Biz aslında bölüm olarak İnegöl´e çeşitli sosyal sorumluluk projesi kazandırdık, halen daha yapmaya devam ediyoruz. Burada bir iş buldum orada çalışıyorum. Ailemizin maddi durumları orta seviyede. Bende burada çalışarak onları destekliyorum, ancak burada öğrenciye iş ve ev vermek konusunda sıkıntı çekiyoruz. Biz ev tutmaya gittiğimiz zaman Suriyeli mülteci kardeşlerimize evin verildiği söyleniyor" dedi.


Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Canbolat ise, erkek öğrencilerin konaklama sorunları olduğunu belirterek, “İnegöl´de uzun süredir öğrencilerimizin konaklama, barınma ve ulaşım sorunları var. Bu sorun kız öğrencilerde KYK Yurdunun yapılması ile birlikte kısmen sonlandı. Ancak erkek öğrencilerimiz için sorunlar, öğrenci sayılarının artmasıyla birlikte aciliyet arzederek devam etmekte. Erkek öğrencilerimiz yurt bulmakta zorluk çekiyor. Yurt bulamayanlar evlere yöneliyor ancak burada da ev sahipleri ve emlakçıların öğrenciye bakışlarından kaynaklanan sorunlar oluyor. Bu konuda daha önce KYK ve özel şahıslar nezdinde girişimlerimiz oldu. İleride KYK yönetiminde veya özel sektörün uygun koşullarda hazırlayacağı erkek öğrenci yurdunun da olması gerekiyor. " dedi.



Son Güncelleme: 19.05.2017 10:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<