Bursa’daki heyelan bölgesinden incelemelerde bulunan Bursa Valisi İzzettin Küçük, Yıldırım Belediyesi’nin tahliye tebligatı gönderdiği ev sahiplerine bin lira kira yardımı yapacağını söyledi.
Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali Uludağ’ın eteklerindeki Mollaarap Mahallesi’nde meydana gelen heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Mahalle sakinleri tarafından gelen şikayetler sonucu bölgenin uzun süredir gözlem altında olduğunu belirten Küçük, “Geçtiğimiz haftadan itibaren tahliye çalışmalarını başlattık. 82 ailenin tahliyesi için tebligatlar gönderdik. Bu tedbiri almak zorundaydık. Malın telafisi vardır. Ancak canın telafisi yoktur. Tahliye ettiğimiz insanlar misafirhanelere ve otellere yerleşti. Fakat bu çözüm değildir. Buraya dönülmesine müsaade etmeyeceğiz. Tehlike devam etmektedir. Jeofizik araştırmalar yapıldı. Buradaki kayma riski yüksek boyuttadır” dedi.
"Çıkmayanları polis marifetiyle çıkaracağız"
Tebligata rağmen çıkmayanlar olduğunu ifade eden Küçük, “Onların şiddetle çıkmasını tavsiye ediyorum. Tehdidin boyutundan dolayı gerekirse polis marifetiyle çıkartacağız. Vatandaşlarımızın bir kısmı algılayamamış olabilir. Ama bize ulaşan raporlar bunun ciddi olduğu yönündedir” şeklinde konuştu.
Yıldırım Belediyesi’nin hemen çalışmaya başladığını belirten Küçük, “Vatandaşların uzun süre misafirhane ve otellerde kalma imkanı yok. Yıldırım Belediyesi tahliye edilen bütün ailelere biner lira kira yardımı yapacak. 6 aylık peşin paraları verilecek. Can kaybının yaşanmaması bizim tesellimizdir. Bugün olmasa yarın olacaktı. Benim kanaatim bu bölgenin kentsel dönüşüme tabi tutulmasıdır. Sadece bu tehdit ve tehlike altında olan değil, mahallenin tamamının bu kapsama alınması gerekiyor. Çünkü 1-2 sene sonra yamacın bir başka tarafından toprak kayması meydana gelecektir” diye konuştu.
Bu bölgenin zemin açısından riskli bir bölge olduğunu dile getiren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise, "Bir haftadır iki türlü çalışma yapılıyor. Bir tanesi jeofizik dediğimiz sismik cihazlarla 35 metre derinliğe kadar zemin hareketlerini tespit etmek için yaptığımız bir hesaplama. Jeoteknik raporda daha derinlere 50-60 metrelere kadar sondaj yaparak yapılması gereken bir çalışma. Jeofizik raporumuzun verilerine göre burada bir tehlike söz konusu zeminde akmalar meydana gelebilir. Onun için bir taraftan da jeoteknik raporumuzun çalışmalarına devam edeceğiz. Jeoloji mühendisleri oda başkanları üniversitede bilim uzmanlarından da istifade ediyoruz. Ama öncelikle yapmamız gereken şey can kaybını önlemeye yönelik tedbir faaliyetleridir” dedi.
Bölgenin acilen boşaltılması gerektiğini belirten Edebali, "Sonraki çalışmalarda güçlendirme iyileştirme veya kentsel dönüşüm çalışmalarını hep birlikte yapacağız. Yaklaşık 25 dönümlük bir alanı kapsıyor. Risk altında 82 evde 3-4 kişilik ailelerimiz var. Biz de onlarla birlikte bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Vatandaşlarımızı yerleştirdiğimiz yerlerimiz otellerimiz var. Vatandaşımıza kira desteği vererek 5-6 ayda burada yapılacak çalışmaların yol haritasını çıkaracağız. Hatta tedbirini alacağız, arabaların bile girmesine müsaade etmeyeceğiz. Çünkü buradaki risk devam ediyor. Vatandaşlarımızı da bilgilendirerek burada yapılacak doğru kalıcı çözümü hep birlikte üreteceğiz. Bu bölgeler riskli bölgeler, toprak hareketleri açısından buralarda yapılacak çalışmalarda düşük yoğunluklu koruma planları ile ilgili çalışabiliriz" dedi.