Türk dünyası Bursa’da buluştu

21 Şubat 2017 Salı 16:37
Türk dünyası Bursa’da buluştu

Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğiyle ‘Kazakistan’ın Türkistan şehrinin 2017 Türk dünyası kültür başkenti ilan edilmesi münasebetiyle Bursa’da ‘Türksoy ve Türk Dünyası’ konulu panel düzenlendi.

banner380

Bursa Göç Tarihi Müzesindeki program, TÜRKSOY’u tanıtan video gösterimiyle başladı. Programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, nüfusu 400 milyonu bulan Türk dünyasının geleceği için düzenlenen programın hayırlı olmasını diledi. Birlikteliklerin artmasıyla üretimin çoğalacağını ve güzelliklere imza atacaklarını söyleyen Başkan Recep Altepe, Bursa’nın Anadolu’nun kültür ve medeniyet yataklarından olduğunu belirtti. Tarih başkenti Bursa’da kültürel zenginliklerin tekrar canlandırılması için çalıştıklarını ifade eden, tüm medeniyetlerin izlerinin bu dönemde birer birer ayağa kaldırıldığını anlatan Başkan Altepe, “Yer altında kalan değerler gün yüzüne çıkarıldı. Bursa, Türk dünyasının da önemli bir başkentidir. Bu başkent 6 tane padişaha ev sahipliği yapmaktadır. Bursa yaşayan canlı bir tarih ve kültür şehridir. Kültürümüzün olduğu bütün bölgelerde de çalışmalarımız sürüyor. Bursa, Türk dünyası kültür başkentliğine de aday şehirlerimizden birisidir. Türk dünyasının UNESCO’su denilen TÜRKSOY’un çalışmalarında Bursa’nın da yerini alacağına inanıyorum. Türk kültürünün tekrar canlandırılması noktasında 10’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. Dünyaya ilim öğreten isimler hep bizim coğrafyamızdan çıktı. Bunu dünyaya anlatıyoruz” dedi.

Başta Türkiye olmak üzere Türk dünyasının hızla tekrar güçlendiğini dile getiren Başkan Altepe, 400 milyonluk potansiyel topluluğun arasındaki dayanışma ve kaynaşmanın önemine dikkat çekti. TÜRKSOY’un attığı adımlara destek olmaya hazır olduklarını söyleyen Altepe, “Türk kültürünü yaşatan önemli şehirlerden birisiyiz. Bursa’da müze sayısını 16’ya çıkarttık. 13 müzenin de çalışmaları sürüyor. Bu adımları atarak, ülkemize ve dünyaya örnek olan Bursa’nın kültür başkenti ilan edilmesini de bekliyoruz” diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ise, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜRKSOY’un Türk dünyasının gönül bağlarının güçlendirilmesi, kültürel mirasın yaşatılması konusunda birlikte çalışan iki ortak kuruluş olduğunu hatırlattı. Türk dünyasında müzecilik denildiğinde akla ilk gelen şehrin Bursa olduğunu belirten Kaseinov, Türk Dünyası Müzeler Birliği’nin temelinin da Bursa’da atıldığını aktardı. TÜRKSOY’un maksat ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Kaseinov, Türk dünyasının UNESCO’su olarak adlandırılan TÜRKSOY’un önümüzdeki sene kuruluşunun 25. yıldönümünü kutlayacağını ifade etti. Edebiyattan güzel sanatlara kadar her alanda hizmet vererek insanlığa katkı sunduklarını söyleyen Kaseinov, dünyada yaşanan acıların yerine sevginin, saygının ve adalet duygusunun yer alması için rol alacaklarını belirtti. Kaseinov, bu sene TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin kararıyla ‘Türk dünyası kültür başkenti’ olarak Kazakistan’ın Türkistan şehrinin ilan edildiğini hatırlattı.

Program panel bölümüyle devam etti. TÜRKSOY tarafından Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın bağımsızlıklarının 25. yılı münasebetiyle basılan kitaplar tanıtıldı. Elçin Gafarlı ‘Türksoy Azerbaycan’, Askar Turganbayev ‘Türksoy Kazakistan’, Hocageldi Kuluyev ‘Türksoy Kırgızistan’, Sancar Mülazımoğlu ise ‘Türksoy Balkanlar’ kitabı hakkında bilgi verdi.

Programın sonunda davetlilere Dağıstan pilavı ikram edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<