Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile dün 2 kez görüştüklerini açıklayan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:
"Henüz sonuca ulaşmış değiliz. Aramızdaki pürüzler tamamen kaldırılmış sayılmaz, ama ümitliyiz. Müzakereler böyledir; tehditleri vardır, fırsatları vardır. Bunları her iki ülkenin de yararına olacak şekilde değerlendirmemiz ve ortaya büyük bir proje çıkarmamız lazım. Ama dediğim gibi her iki ülke de kendi menfaatlerini koruyup kollayacaktır. Müzakerenin 2-3 yönü var. Bu bir pakettir ve o paketin tamamının bitirilmiş olması ile yürürlüğe girecektir."
Yıldız, Rusya ile müzakerelerde herhangi bir fiyat üzerinde anlaşılamaz ise Türkiye'nin bu konuda tahkime gitme gibi bir yöntem izlemesinin söz konusu olup olmadığı ile ilgili soruyu ise şu şekilde cevapladı:
"Hukuken böyle bir yol olsa da Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, kurumsal hafızanın durumu böyle bir noktaya getirmeyeceğine inanıyorum. Her iki ülkede bu süreci doğru bir şekilde tamamlayacak bilgi birikimine ve tecrübeye sahip. İlişkiler karşılıklı istismar edilmeyecek tarzda düzenlenmiştir. Her iki ülke de buna riayet etmektedir. Ben önümüzdeki günlerin bu manada olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Gelişmeleri takip edeceğiz."
Koordinatlar üzerinde yapılan çalışmaların anlaşmazlıklardan biri olup olmadığına ilişkin soru üzerine ise Yıldız, Rusya'nın Bulgaristan ayrımından itibaren 265 kilometrelik Trakya'ya giren hattın koordinatlarını verdiğini söyledi.
Bir kısım eksiklikler olmasına rağmen çalışmaları aksatmaması için Rusya'ya fizibilite izni verdiklerini aktaran Yıldız, bunu son derece önemsediklerini, Rusya'nın da bundan dolayı müteşekkir olduğundan bahsettiğini anlattı.
Fizibilite izninin çalışmaların önünü açacak bir izin olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bunu olumlu bir gelişme olarak söylüyorum ama nihayetlenmiş bir gelişme olarak değil" şeklinde konuştu.
Yıldız, Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) bu ay tüm yüklemeyi iptal ettiğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine, Irak'ta petrol üretildiği kadar ileteceklerini, ilettikleri kadar da tüketileceğini dile getirdi.
Dünyanın günlük 94 milyon varillik tüketiminin devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, Irak'ın dünyanın en önemli üreticilerinden birisi olduğunun altını çizdi.