''Afetlere hazır değiliz''

28 Ocak 2022 Cuma 18:14
''Afetlere hazır değiliz''

Saadet Partisi İnegöl İlçe Teşkilatı, 2022 yılının ilk ilçe divan toplantısını gerçekleştirdi. 

Sani Konukoğlu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programa Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Salih Berber ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan divan toplantısı teşkilat birimlerinin sunumları ve değerlendirmeleriyle devam etti.
Programda konuşan İlçe Başkanı Hasan Eroğlu, geçtiğimiz hafta Yenişehir’de ve Balıkesir’de meydana gelen depremleri hatırlatarak İnegöl’ün afetlere hazırlıklı olmadığını ifade etti. Saadet Partisi’nin afetlerle mücadele noktasında kriz yönetimi dosyasını bu vesileyle yeniden hatırlatan Eroğlu, konu ile alakalı adım atılması doğrultusunda yerel yönetime çağrı yaptı.
Hasan Eroğlu’nun ilçe divan konuşması şu şekilde; 
FUARA KATILAN HEMŞERİLERİMİZE BEREKETLER DİLERİZ
“Bugün Ocak ayı ilçe divan toplantımızı gerçekleştirmek için bir araya geldik. Rabbim buluşmamızı hayırlara vesile kılsın. Değerli Milli Görüşçüler, bilindiği üzere İstanbul Mobilya Fuarı var. İnegöllü mobilyacılarımız ve teşkilat mensuplarımızdan fuara katılan kardeşlerimiz, ağabeylerimiz var. Fuarında esnafımıza hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ederiz” dedi.
 “Geçtiğimiz hafta komşu ilçemiz Yenişehir'de 3.7 şiddetinde olan deprem akabinde Balıkesir Ayvacık'ta meydana gelen 4.8'lik depremi İnegöl'ümüz net bir şekilde hissetmiştir. Öncelikle bölgelerdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve daha önce defaatle dile getirdiğimiz İnegöl'ün deprem gerçeği üzerine birkaç söz daha söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü;
İNEGÖL’ÜN ÜLKE GENELİNDEKİ AFETLERDEN DERS ÇIKARMADI
“Doğal afetlerle ilgili geçtiğimiz yıllarda çalışmalar yaparak bir takım gündemler oluşturduk. Yapmış olduğumuz çalışmaları da kriz yönetim dosyası oluşturarak çözüm önerilerimizle birlikte kamuoyuyla paylaştık. Oluşturduğumuz bu dosyamızı da dönemin ilçe kaymakamına, belediye başkanımıza, İHH, Kızılay, İNDAK gibi paydaş kurumlarımıza verdik. Özellikle 2020 yılında yaşanan birçok felaketten İnegöl ders çıkarmadı. Biz İnegöl’ün deprem veya herhangi bir afete hazırlıklı olduğuna inanmıyoruz.” 
TEKNİK VE SAYISAL OLARAK AFETLERE HAZIRLIKLI DEĞİLİZ
“Daha önce yapmış olduğumuz teknik çalışmalarda 4 bin üzerinde yapının dayanıklılık testinden geçmesi gerektiğini tespit etmiştik. Yine bunun yanında kentsel dönüşüm ve bununla koordineli bir ulaşım projesi oluşturulması gerektiğini belirtmiştik. Bizler yerel yönetimimizin bu konuyla alakalı derhal bir çalışma başlatması kanaatindeyiz. Afet ve acil durumlarda, hem halkın hem de acil müdahale ekiplerinin yönlendirilmesi için sistematik bir yaklaşım büyük önem taşımaktadır. Afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında özellikle toplanma alanları, halkın öncelikli ve güvenli toplanacağı alanlar olarak planlanmalıdır. Bugün İnegöl merkez mahallelerimizde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın tespit ettiği 36 civarında acil toplanma alanı bulunmakta. Bu sayının sadece 12’si parktan oluşmakta. İnegöl merkez mahallelerimizde tahmini olarak 200.000üzerinde bir nüfus bulunmakta. Bu nüfusu tespit edilen toplanma alanlarına dağıttığımızda her bir alana 6.000 civarında kişi düşmekte. Bu şunu gösteriyor ki rakamsal olarak bile şu anda afete hazırlıklı değiliz Krizler ve afetler yaşandığı anda gündemimize girerse maalesef sonuçları ağır oluyor.” 
POZİTİF BASKI YAPACAĞIZ
“Bizler afetlerle alakalı pozitif anlamda yerel yönetimimize baskı yapmaya ve konuyu her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz. Ayrıca afetlerle mücadele ve kriz yönetimiyle alakalı her türlü katkıyı sağlamaya da teşkilat olarak hazırız.”
Bu vesileyle daha önceden mahalli idarelerimiz öncülüğünde hazırlamış olduğumuz afetlerle mücadele kriz yönetimi sunumumuzu yeniden kamuoyuyla paylaşmak istiyorum ve afetlerle alakalı yapılacak çalışmalarda ufuk açacağını umut ediyorum.

DAHA DUYARLI VE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
 “Malumunuz olduğu üzere 2020 yılı içinde birçok krizle karşı karşıya geldik. Elazığ’da yaşanan büyük deprem, halen daha bölgemizde yaşanan depremler, korona virüs salgını ve en son olarak da yaşadığımız sel felaketleri bizlere kriz yönetimi konusunda artık daha duyarlı ve hazırlıklı olmamız gerektiğini gösterdi. Bu anlamda konuyla birebir ilgili olan sivil toplum kuruluşlarımızı, arama kurtarma ekiplerini ve İnegöl Kent Konseyimizi ziyaret ettik. Kendilerine bir ön çalışma dosyası sunduk. Fikirlerini bizlerle paylaşmalarını istedik. Sağ olsunlar hepsi bir şekilde bizlere dönüş yaparak fikir ve projelerini aktardılar. Biz de bunları derleyip bir istişare dosyası haline getirdik. “
YAŞADIĞIMIZ ANDA KRİZ GÜNDEMİMİZE GİRMEMELİ
“Maalesef yaşanan sel hadiselerinden dolayı özellikle Bursa'da Kestel'de 7  tane Can kaybımız meydana geldi ve yine İnegöl'de bilindik manzaralarla karşılaştık felaket boyutuna ulaşacak görüntüler yaşandı özellikle merkez mahallelerimizde de Kemalettin Sami Caddesi üzerinde de geçen sene tedbir alınmasına rağmen gene aynı görüntülerle karşılaştık Akhisar Mahallesi yenice köy Mahallesinde felaket boyutunda görüntülerle karşılaştık Tüm bu tabloyu birlikte okuduğumuzda Bizler görüyoruz ki doğal afetleri veya bu karşılaştığımız krizleri yaşadığımız anda artık gündemimize almaktan vazgeçmeliyiz bir deprem hadisesi yaşandığı zaman Bizler 2 gün boyunca televizyonlarda profesörleri herkesi dinliyoruz konu ile alakalı açıklamalar yapıyorlar 2-3 gün sonra bu gündemden kalkıyor sel hadisesi ile alakalı olarak keza Üç gün boyunca Biz canlı yayında Kesteli izledik oradaki arama-kurtarma çalışmalarını izledik akabinde konu gündeminizden kalktı biz artık Bu süreçten sonra özellikle İnegöl için bu konunun sürekli masada olması gerektiğini düşündük sürekli gündem maddesi olarak masamızda durması gerektiğini düşünerek bu Kriz yönetimi ile alakalı bir çalışma yapmaya karar verdik”

İLK ADIM AFET EĞİTİM MERKEZİ OLUŞTURULMASI
“Dosya ile alakalı çalışmaları iki ana başlık altında topladık. “Kriz yönetiminde birinci maddemiz Bina ve Lojistik ihtiyacı, ikinci maddemiz ise insan organizasyonu oldu. Bina ve lojistik ihtiyacı olarak şu
anda dört temel talep ortaya çıktı. İnegöl’de bir kriz merkezi binası inşası, büyük ölçekli çadır kent alanlarının şimdiden tespiti ve buradaki altyapının hazır hale getirilmesi, acil durum konteyner sayısının artırılması ve İnegöl’de bir Afet Eğitim Alanı oluşturulması. İnsan organizasyonunda da özellikle sivil profesyonel gönüllü sayısının artırılması ve bunların organizesini önemsiyoruz. Ancak şu anda öncelikli ilk talebimiz Afet Eğitim Alanı oluşturulması.”

BİNA VE LOJİSTİK MADDELER

İLÇE KRİZ MERKEZ BİNASI
“ilçe kriz merkez binasının gerekliliği ve bununla alakalı yönetmelikler var. Bu konuyla alakalı herhangi bir kriz çıktığı zaman Valilik bünyesinde bir kriz masası kuruluyor eğer kriz ilçe bünyesinde de çıkarsa Kaymakamlık bünyesinde de kurulabiliyor Peki nasıl kuruluyor bir organizasyon gerçekleştiriliyor bir kamu binasında bir oda tahsis ediliyor diyorlar ki burası arkadaşlar kriz Merkezimizdir burada çalışmaları yürüteceğiz Evet bu küçük çaplı ilçelerde olumlu sonuçlar doğurabilir Ama bu kadar nüfus yoğunluğunun olduğu İnegöl'de geçici bir kriz masası oluşturmak durumu çözmeyecek Dolayısıyla yine İnegöllümüzde mevcut binalardan bağımsız ilçe kriz merkez binası kurulması gerektiğini ön gördük, yatar mimaride çok şiddetli depremlere ve sel felaketlerine dayanıklı olacak bir kriz merkez binası kurulmalıdır.”

ACİL YARDIM KONTEYNIRLERİ
“Bina ve lojistik anlamında ikinci olarak İnegöl'e gerekli olan acil yardım konteynırlarıdır. bu konteynırların içinde arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek ekipmanlar bulunmalıdır Tabii ki bunlar tamamen profesyonellerin kullanabileceği tarzdan ekipmanlar olmalıdır İnegöl'de iki noktada acil durum konteyneri var Birisi kültür Park’ta bir diğeri de botanik parkta Her biri bir arama kurtarma ekibine zimmetlenmiş durumda haritaya baktığımızda bunun zaten yetersiz olduğunu göreceksiniz konteynırları arttırmak tek başına bir şey ifade etmiyor aynı zamanda arama kurtarma ekiplerindeki personel sayılarının da arttırmak gerekmektedir.”

ÇADIR KENT ALANI HAZIRLANMASI
“Yapılacak kriz merkez binasının yakınına bir Çadır kent alanın hazırlanması gerekmektedir burada hazır kurulu çadırdan bahsetmemekteyiz.Zemini hazırlanmış Şapı atılmış tuvaleti ve banyosu yapılmış bir alanın hazırlanmasından bahsediyoruz De monte olarak kullanılabilen çadırlar mevcut böyle bir alan olduğunda oranın Çadır kent alanı olarak hazırlanması daha uygun olacaktır.,”

İNSAN ORGANİZASYONU
“İnsan organizasyonu ise üçlü saç ayağına oturtulmuş durumda birincisi devlet kamu personeli ikincisi profesyonel gönüllüler üçüncüsü vatandaş yani sivillerdir.”

KAMU PERSONELİ
“Kamu personelinden kastımız İlçe Kaymakamlığı bünyesinde kurulacak olan ilçe kriz masasının içerisinde çalıştırılacak olan mevcut personelden bahsediyoruz belediye çalışanları,ilçe Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Garnizon Komutanlığıdır.”

banner380

SİVİL GÖNÜLLÜLER
İkinci saç ayağımız ise profesyonel sivil gönüllüler şu an İnegöl'de 2 tane Arama Kurtarma Ekibi var kendileri bize özellikle ricada bulundular arama-kurtarma ekiplerinin artırmaları ile alakalı veya yeni arama kurtarma ekiplerinin çıkması için öncülük etmemiz gerektiğini bizlere söylediler Bizler de altyapı çalışmalarını yaptık ve genç Saadet İnegöl arama kurtarma ekip çalışmasını başlattık bu çalışmamızın da İnegöl'deki diğer siyasi partilere örnek olacağını düşünüyoruz.

VATANDAŞ- SİVİLLER
Son saç ayağımız vatandaş eğitimleri yani sivil organizasyonlar eğitimi vatandaş düzeyinde ne kadar yayabilirseniz o kadar olumlu sonuç elde edebiliyorsunuz İnegöl Kızılay başkanımız Varol Bey'in verdiği bir örnekte 1999 Düzce depreminde arama kurtarma ekiplerinin kurtardığı insan sayısı 700 kişi o anda vatandaşlar tarafından kurtarılan insan sayısının ise 15000 kişi olduğunu bizlere bildirdi maalesef kurtarırken eğitimi olmadığından dolayı uygun çıkartamadıklarından dolayı çok sakatlananlar olmuş. Onun için sivil eğitimleri önemsiyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<