Op. Dr. Afşin Öztaş , anne adaylarının hamilelik sürecinde en merak ettiği soruları cevapladı.
Annelik heyecanını ilk kez yaşayacak olan kadınlar için bu süreç, tatlı bir telaşla birlikte bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Beslenmeden doğum şekline, yapılacak testler konusunda yeni anne adaylarının merak ettiği pek çok soru bulunuyor. Op. Dr. Afşin Öztaş, hamilelik sürecinde merak edilenler hakkında bilgi verdi.
Mutlu bir çift çocuk kararı aldıktan sonra acaba neler yapmalı haydi hep beraber önce bu konuya bir göz atalım
1.Öncelikle güvendiği bir hekimle diyalog çok önemli , bakın güven burda vurgudur çünkü 280 gün boyunca hekim ve hasta daima yüzyüzedir , hasta hekimine güvenmeli , hekim de hastaya verdiği mesajların doğru algılandığına emin olmalıdır .Hekim empati yapabilmeli , hasta ise doktorun süpermen olmadığını ona yardımcı olmaya çalışan bir sağlık profesyoneli olduğunu bilmelidir.
2.Hasta ve hekim arasındaki diyalog kurulduktan sonra sıra tetkik ve tavsiyelerde
Öncelikle gebe adayı sigara tüketiyorsa , gebelik planı bunu bırakmak için iyi bir fırsattır. Gebelik öncesi folik asit mutlaka gerekir . 3 ay önce başlanan folik asitin ciddi sakatlıkları engellediği ispat edilmiştir.TSH hormonu mutlaka bakılmalıdır. tiroid problemleri kısırlık ve gebelikte birçok problemle birliktelik gösterir.
Tam kan sayımı , idrar tetkiki, rutin biyokimya yapılması uygundur.Toxoplazma ve rubellayı içeren namı diğer TORCH grubuna bakılması gebelik te fetal anomali ve düşükler açısından değerlidir.Kan grubu tayini ve indirect coombs testi ,kan uyuşmazlığı tespiti için yapılır.Hepatit markırları ve HIV bulaşıcı hastalık tayini için yine bakılmalıdır.Yine gebelik öncesi anne adayı fazla kilolu ise gebelik öncesi kilo vermesi tavsiye edilir.
Gebelik öncesi smear alınması ekstra faydalar sağlar.Evet artık anne adayı bu tetkikleri yaptırdıktan bir süre sonra mutlu bir şekilde gebelik haberini alıp doktoruna tekrar başvurur. Bundan sonraki süreç çok önemlidir
Öncelikle mevcut gebelik rahim içi normal bir gebelik mi yoksa nadir ancak tehlikeli bir gebelik türü olan dış (ektopik) gebelikmidir bunun mutlaka tayin ve tespiti yapılmalıdır.
Doktorun 48 saat ara ile gebelik testindeki yükselmeleri görmek istemesi veya halk arasında alttan ultrason diye biline transvaginal ultrasonografi teklif etmesi hastalarımızı şaşırtmamalı hekimlerini dinlemeleri sağlıkları açısından önemlidir.Ve nihayet rahim içinde bebişin yuvası yani kesesi görülür , bu noktada önemli olan ise bu süreç 7-8 .haftaya kadar kalp atışının gelmesi ile sonuçlanacak mı ? soru budur ancak cevap zamanda gizlidir hastalarımız unutmamalı ki iyi giden bir gebelikte işler günden güne hızlı gelişir ve bir sonraki randevunuzda kalp atışını dinleyebilirsiniz. Bu arada ilk 12 haftada düşükler sık görülür kalp atışı görüldükten sonra düşük ihtimali azalır ancak yinede her zaman vardır.
Gebelikte her kanama düşüğü göstermediği gibi kanamanın olmaması da işlerin iyi gittiğini göstermez .
Gebelikteki durumu o günki muayene o andaki durumu gösterir , yani ertesi gün veya hafta nasıl olacağını göstermez ne yazıkki !
Pekala şimdi kalp atışını gördük ya sonra ? En iyisi kalp atışlarını 2 hafta sonra bir daha görelim faydası olur:)
Nihayet 12 hafta civarına geldik çok kilo alamadık dert değil almayalım bebişi etkilemez , bu arada çöp diye tabir edilen rafine gıdaları çok tüketmiyoruz değilmi hem bize gereksiz kilo aldırır hemde bebişe bu gıdaların bir faydası yok.
Evet 12. hafta çoook önemli mutlaka ense kalınlığını ölçüyor ve ikili tarama yapıyoruz,ense kalınlığının artması çoğu zaman ciddi problemlerle beraber bunu unutmayalım
Hastamızın ikili taraması normal çıktı
Bir ay sonra tekrar görüştük olduk 4 aylık o halde bebişe bir bakalım haftası ile uyumlumu , görünen herhangi bir anomali varmı ,suyu nasıl? Herşey yolunda görünüyor ne güzel...
üçlü yada dörtlü taramaya ikili tarama yapıldıysa gerek yoktur ancak isteyen hastalar yaptırabilir.
Geldik en önemli kısma AYRINTILI USG , FETAL ANOMALİ TARAMA AMAÇLI ULTRASONOGRAFİ: Bunların halk arasında renkli usg veya 4 boyutlu usg diye bilinen bebişin güzel bir fotoğrafının çekilmesiyle uzaktan yakından ilgisi YOKTUR!
AYRINTILI USG ; Tüm fetal anatomonin elden geldiğince incelenip , özellikle KALP anomalilerinin tespiti için yapılan CİDDİ bir iştir...Bu nedenle hekiminiz ayrıntılı usg istediğinde lütfen yaptırınız.
Evet işler yolunda gidiyor bu arada tansiyonlar çok önemli en ufak problemde tansiyonunu gebelerimiz ölçmelidir ve ağrı tarif edilen durumlarda mutlaka rahim ağzı boyu alttan usg ile değerlendirilmelidir.
Sıra geldi ŞEKER YÜKLEME TESTİ yaptıralımmı ? Mutlaka yaptıralım eğer gebeliğe bağlı şeker hastalığınız varsa ve tespiti yapılmazsa bu bebeğinizi çok olumsuz etkileyebilir. Bu konuda saatlerce yazabilirim ama yazmıcam ! Lütfen şeker yükleme testi yaptırın.
28 . haftaya geldik bebeğin suyu normal , hareketleri güzel oynuyor, fetal büyüme normal , plasentası (eşi) normal yerleşmiş , hastamızın tansiyonu normal , idrarında protein yok(gebelik zehirlenmesi) , gebemizin ciddi kasılmaları yani erken doğum tehtidi mevcut değil herşey güzel gidiyor:)
32 .haftadayız bebiş normal büyüyor gelişme geriliği yok , artık NST ye başlayabiliriz aslında 34.haftadan sonra NST daha mantıklı ama biz kadın doğumcular biraz titizmiyiz bilemedim?
Haftalar su gibi geçer 36 -37 haftadan sonra su ölçümü ve NST ler rutine bağlanır amaç bebeğin içerde konforlu bir ortamda olduğunu bilmektir . Tansiyon ölçümleri ve idrar , kan tetkikleri normaldir:)
Artık mutlu sona gelindi , unutmamali ki doğumda birinci amaç herzaman eve dönen sağlıklı anne ve bebektir.
Tüm annelerin bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına almaları tüm hekimlerin tek dileğidir.
AFŞİN ÖZTAŞ KİMDİR?
1975 Yılında Sivas'da dünyaya geldi. İlkokul,ortaokul ve liseyi Sivasta tamaladıktan sonra 1993 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı.1999 yılında Tıp İhtisasını tamamladım.2001 yılında TUS sınavında Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıklari ve Doğum bölümünü kazanan Afşin Öztaş 2006 yılında Uzmanlık ünvanını aldı. İlk görev yeri mecburi hizmet nedeniyle Siirt Doğum Evinde yaptı. Afşin Öztaş , Bursa ve İstanbul'da çeşitli hastanelerde görev yaptı.Mesleğinde ki ilgi alanları ise detaylı ultrasonografi ve laparoskopik cerrarrahidir.
AFŞİN ÖZTAŞ KİMDİR?
1975 Yılında Sivas'da dünyaya geldi. İlkokul,ortaokul ve liseyi Sivasta tamaladıktan sonra 1993 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı.1999 yılında Tıp İhtisasını tamamladım.2001 yılında TUS sınavında Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıklari ve Doğum bölümünü kazanan Afşin Öztaş 2006 yılında Uzmanlık ünvanını aldı. İlk görev yeri mecburi hizmet nedeniyle Siirt Doğum Evinde yaptı. Afşin Öztaş , Bursa ve İstanbul'da çeşitli hastanelerde görev yaptı.Mesleğinde ki ilgi alanları ise detaylı ultrasonografi ve laparoskopik cerrarrahidir.
Son Güncelleme: 28.02.2017 18:07