Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ), İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Genel Müdürlüğü, Sosyal Ortaklar ve Proje Daire Başkanlığı ile Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı işbirliğinde başlatılan Cash For Work (İş Karşılığı Ücret) projesine talep patlaması oldu. İlk etapta açılacak olan ve 100 kişinin katılacağı 4 kursa, 500 kişi başvurdu.
İnegöl Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde de düzenlenecek olan Cash For Work projesinde, mobilya minder dikimi, fön çekimi, ön muhasebe, bahçe bakımı, servis komisi, müşteri asistanı ve giyim bölümlerinde eğitimler verilecek. İlk etapta açılacak olan ve 100 kursiyerin eğitim alacağı kadın temel etek dikimi, müşteri asistanı, ön muhasebe ve temel makyaj teknikleri kurslarına 500´e yakın başvuru oldu. 19 Şubat 2018 Pazartesi günü komisyon aracılığıyla mülakatlara başlayacaklarını ifade eden Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “4 kurs için 25´şer kursiyer seçeceğiz. Bu anlamda başvuran kursiyerler için mülakat düzenleyeceğiz. Bu mülakat sonucunda yarısı Türk, yarısı da Suriyeli olmak üzere 100 kursiyerle ilk 4 kursumuza başlayacağız” dedi.
BAŞVURULAR SONA ERDİ
Cash For Work projesinin İnegöl için önemli bir proje olduğunu ifade eden İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Projenin başvuruları 16 Şubat 2018 Çarşamba günü (dün) itibariyle sona erdi. Açacağımız ilk 4 kursumuz ilçe halkında büyük ilgi gördü. Bu da bizi memnun etti. Cash For Work yani İş Karşılığı Ücret projesi Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu tarafından finanse edilen bir projedir. Kursiyerlere aşağı yukarı 800 lirayı bulan bir bedel ödenecek. 175 kursiyerimiz bundan faydalanacak. Her kursa 25 kişi alınacak. İlk etapta kadın temel etek dikimi, müşteri asistanı, ön muhasebe ve temel makyaj teknikleri kurslarını açacağız. Akabinde ise, bahçe bakımı, servis komisi ve mobilya döşeme minder dikimi kurslarını açacağız. Bu kurslara katılan kursiyerlerimizin çocuklarına çocuk bakım hizmeti yapılacak. Bu projede 1 tercüman, 1 sosyal hizmet uzmanı ve 3 çocuk gelişim uzmanı hizmet verecek. Proje Ağustos ayında sona erecek. Kurslarımızın ilk 21 Şubat 2018 Çarşamba günü başlayacak” şeklinde konuştu.
KRİTERLER
Proje seçme kriterlerini de açıklayan Özdemir, “Faydalanıcılar şu özelliklere sahip olmalıdır: 18 yaşından büyük, aşağıdaki şartlardan en az birini taşıyan Türkiye´de geçici koruma altında yaşayan Suriye vatandaşları ve dezavantajlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Seçilecek Faydalanıcılar Aşağıdaki Şartlardan En Az Birini Taşımalıdır: En az bir kişiye bakmakla yükümlü ihtiyaç sahibi yalnız (bekar, dul, eşi Suriye´de kalmış) kadınlar, en az bir kişiye bakmakla yükümlü ihtiyaç sahibi yalnız (bekar, dul, eşi Suriye´de kalmış) erkekler, ev geçindiren 60 yaş üstü kişiler (Hanede projeden faydalanacak başka bir yetişkin bulunmuyorsa), daha önce iş deneyimi olmayan kadınlar, sadece belli alanlarda çalışabilecek ya da eğitime devam sağlayabilecek engelliler (Katılacağı kursun gereklerini yerine getirebilecek adaylar), yoksulluk sınırının altında geliri olan Türk Vatandaşları (Yoksulluk sınırı il, ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile belediye bazında tanımlandığı şekliyle değerlendirilecektir.). Eğitimler için 5 kişilik bir haneden yalnızca bir kişi, 5 kişiden kalabalık hanelerde ise iki kişi başvuru yapabilecektir. (Bir hanede birden fazla aile barınıyorsa, yukarıdaki şartları taşımak kaydıyla, her aileden bir yetişkin alınabilir.) Bakmakla yükümlüden ne anlaşılmalı? 18 yaşa kadar okula düzenli olarak devam eden çocuklar, geliri olmayan hane halkı üyesi, zihinsel ve/veya bedensel engelli hane halkı üyeleri, geliri olmayan 60 yaş ve üzeri hanehalkı üyesi. Uygun Görülmeyen Adaylar: Hane halkının (beş kişiye kadar) bir veya daha fazla üyesi düzenli gelir elde eden adaylar. Liseye, üniversiteye veya herhangi bir örgün eğitim kurumuna kayıtlı öğrenciler” ifadelerini kullandı.