21 Mart Türk Dünyası Toplulukları Haftası (Nevruz Bayramı) nedeniyle Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi tarafından okul bahçesinde kutlama programı düzenlendi. İnegöl Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi´nde düzenlenen etkinliğe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Milli Eğitim Şube Müdürleri, bazı okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Okul bahçesinde davetlilere pilav, ayran ve gözleme ikram edildi.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından programın açış konuşmasını yapan Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi Müdürü Sezgin Ekici, “Farsça Nev (yeni), Ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden oluşur ve yeni gün anlamına gelir. Nevruz; Mart ayının 21. gününe rastlayan, gece ve gündüzün birbirine eşit olduğu güne verilen bahar bayramının adıdır. Miladî 22 Mart, Rumî 9 Mart´a rastlamaktadır. Nevruz, toprağın, suyun, havanın değiştiği günün, yani cemrelerin bayramıdır. Kuruyan ağaçların yeşillendiği, göçmen kuşlarının döndüğü, bir adı da Nevruz çiçeği (Nevruz gülü) olan çiçeğin çıktığı bir gündür. Bayramları birlikte kutlamak bir sosyal fayda prensibini de beraberinde getirmektedir. Bayramların özündeki sevgi, kardeşlik ve yardımlaşma ilkeleri Nevruz un da temel prensibini oluşturmaktadır. Çocukluğumun geçtiği Karadeniz yöresinde ilkokul çağlarımızda Nevruzu, Mart 9´u adıyla kutlardık. O gün annelerimizin pişirdiği boyalı yumurtalar, börekler gibi yiyeceklerle kırlara gidip eğlenirdik. Manisa´da, Nevruz Günü, Mesir Bayramı törenleri yapılır. O gün, Mesir macunları Sultan Camii´nin minare ve kulelerinden atılır. Mesir macununun şifa olduğuna inanılır. Mersin-Silifke bölgesindeki Toros Türkmenlerinde, nevruz günü Mart İpliği adıyla bilinir. Nevruzda ağaçlara bez bağlanır. Yaylalara çıkılır. Yayla evlerinde bulunanlar, gelen misafirleri evlerinde ağırlarlar” dedi.
KUŞ KILIĞINDA UÇAN BİR DERVİŞTİR
Müdür Sezgin Ekici, “Nevruzunuz kutlu, hayırlı ve bereketli olsun temennisinde bulunulur. Kurban kesilir. Tahtacı Türkmenlerinde Nevruz, Sultan Nevruz adıyla anılır. Rumî Mart Ayının 9´uncu günü kutlanarak yaylaya çıkılır. Bugün, herkes yeni elbiselerini giyer, temizlenir ve mezarlıkları ziyaret ederler. Aileler yanlarında getirdikleri yiyecekleri topluca yerler. Gaziantep ve çevresinde 22 Mart gününe Sultan Navruz adı verilmektedir. Halk arasındaki inanca göre, Sultan Navruz güzel bir kızdır ve 21 Mart´ı 22 Mart´a bağlayan gece batıdan doğuya doğru göç eder. Bir başka inanca göre ise kuş kılığında uçan bir derviştir. Nevruz gecesi, Sultan Navruz´un geçtiği saatte uyanık olanların bütün dileklerinin gerçekleşeceğine inanılır. Malatya´nın Arguvan ilçesinde halk Nevruzu Kış Bitti Bayramı olarak kutlamaktadır. Ağrı ve çevresinde, o gece gençler bir dilek tutarak kapıları dinleyip içerideki konuşmaları yorumlayarak niyetlerinin tutup tutmayacağını anlamaya çalışırlar” dedi.
TÜRK KÜLTÜRÜNDE HÜRRİYET VE KARDEŞLİK BAYRAMIDIR
Azerbaycan´da Nevruzun, yılın birinci günü kutlandığını hatırlatan Ekici, “Azerbaycanlılar insanın o gün yaratıldığına inanırlar. Nevruz günü ağaç dikilir, niyet tutulur. Kazaklar bu güne yılın ilk günü, Ulus Günü adını verirler. Onlara göre bugün, soğuk ve karanlık gece çekilip yerini aydınlık ve sıcak gündüze bırakır. Kazaklar bu günü yeryüzüne iyiliğin geldiği gün olarak değerlendirirler. En temiz ve yeni elbiselerini giyerek sabah erkenden yüksek bir tepeye çıkıp güneşi karşılarlar. Osmanlı döneminde de Nevruz sayılı günlerden biri olarak kutlanmıştır. Nevruziyye adı verilen bir macun veya tatlı yemek âdet olmuştur. Nevruz, Özbek, Kazak, Uygur, Türkmen, Kırgız, Tatar, Azerî, Çuvaş ve Yakut Türkleri arasında Ergenekon´dan çıkış günü olarak idrak edilmektedir. Ergenekon´dan çıkışın da nevruz bayramına tekabül ettiğine inanılır. Ergenekon Destanında, kaybedilen bir savaş sonrası var olma mücadelesi anlatılır. Köktürkler sığındıkları derin bir vadide 400 yıl boyunca çoğalıp büyürler. Sığamaz olunca vadiden dışarı çıkmak için bir pir demircinin önerisiyle büyük ateşler yakıp demir dağları eritip vadiden çıkarlar ve bir kurdun öncülüğünde tekrar eski yurtlarına dönerler. Kaybedilen vatan topraklarını ve atalarının 400 yıllık ahlarını alırlar. Tekrar ata yurtlarını ve istiklâllerini elde ettikleri gün nevruz günüdür. Ergenekon dan çıkış Türkler için bayramdır. İslamiyet´in kabulüyle birlikte 21 Mart´ın kutsal olarak kabul edilip bayram olarak kutlandığını görüyoruz. Nevruz, Türk toplulukları ve komşularımız arasında kutlanan geleneksel bir bahar bayramıdır. Nevruz, Türk kültüründe Hürriyet ve kardeşlik bayramıdır. Nevruz, millî kültürümüz içerisinde birlik ve beraberlik sembolü olan önemli bir kültür mirasımızdır. Baharın gelişi, bütün dünya için sevinç kaynağıdır. Tarihte en çok bizim için önemliydi, gelecekte de bizim için önem taşıyacak. Atatürk diyor ki ‘bilelim ki kendi benliğine sahip olamayan milletler başka milletlerin avıdır", yani yaşayamazlar. Bu yüzden, yine, Atatürk der ki, ‘gençlerimize, çocuklarımıza görecekleri eğitimin sınırı ne olursa olsun en evvel ve her şeyden evvel kendi geleneklerine, millî ananelerine ve Türkiye´nin bağımsızlığına düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.´ Unuttuğumuz değerlerimizin pek çoğuna Nevruz´la birlikte yeniden sahip olacağımızı umuyorum.. Nevruzu sonsuza dek kutlamak dileğiyle, Nevruz bayramınız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
DEMİR DÖVÜLDÜ
Konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican temsilen demir dövdü. Öğretmenler ve öğrenciler okul bahçesinde yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlarken, halk oyunları ve Kafkas oyunları kutlamalara renk kattı.