İnegöllü genç girişimcinin yetiştirdiği safran bitkisi fiyatıyla gram altınla yarışıyor. Merakla başladığı safran bitkisi üretimini arttırmak isteyen genç girişimciye, İnegöl Ziraat Odası ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü destek verecek.
ŞUAN GRAMI ALTINLA EŞDEĞERDE
İnegöl´e bağlı Tekke mahallesinde evinin bahçesinde safran bitkisi üretmeye başlayan genç girişimci Hasan Esen, hobi olarak başladığı safran bitkisi yetiştiriciliğini ticarete dökmek istiyor. Kendisini ziyaret eden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru´ya safran bitkisi hakkında bilgiler veren Hasan Esen, köyünde farklı ürün yetiştirmeye meraklı biri olduğunu belirterek, “Safran bitkisinin öncelikle pazar piyasasını araştırdım. Köy yerinde yapılabilecek uygunlukta bir ürün olduğunu fark ettik. Getirisi oldukça yüksek bir ürün. Safranbolu´dan 1 kilogram tohum getirttim ve bahçeme ektim. Şuan ikinci senesi. Ürün vermeye başladı. Başta ilaç ve gıda sanayi olmak üzere tekstil sektöründe de kullanılıyor. Şuan gramı altınla eşdeğerdedir. Üretimini eğer destek veren olursa arttırmak istiyorum” dedi.
SAFRAN İÇİN İNEGÖL´ÜN İKLİMİ UYGUN
Özellikle kırsaldaki köyler için bu tür farklı ürünlerin önemli olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Meraklı bir çiftçimiz safran bitkisinin tohumu getirtmiş ve denemesini yapmış. Görüldüğü üzere ürün almaya başlamış. Bizlerde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Mahmut Doğru ile birlikte bugün buraya gelerek, incelemeler yaptık. Genç girişimcimizin müdürümüzle beraber arkasındayız. Özellikle kırsaldaki köylerimiz için bu tür ürünler önemli. Meyveci köylerimiz zaten bu tür ürünlerle uğraşamaz. Özellikle İnegöl´ün kuzey bölgesinde olan bu köylerde bu tür değişik ürünlerin üretilmesinde yarar var. Safran bitkisinin üretilmesi içinde bu köylerimizin havası ve iklimi uygun. Bu tür ürünler içinde önemli olan pazardır. Bizlerde bu konuda çiftçilerimiz yardımcı olacağız. Müdürümüzle birlikte gereken desteği vereceğiz. İnegöl´de 100 kalemden fazla ürün yetişiyor. Bu tür farklı ürünlerde ilave edersek, bizler için artı bir kazanç olacak” diye konuştu.
SAFRAN?
Safran, süsengiller familyasından olan, çiçeklerini sonbaharda açan, yaklaşık 20-30 cm boylarında baharat olarak kullanılan soğanlı bir kültür bitkisidir. Şeritimsi yaprakları olan, üç tepecikli mor çiçekleri bulunan bir bitkidir. Etli, yuvarlak ve kaidesi yaklaşık 4 cm çapında, üzerinde esmer pullar bulunan, köklü ve soğanlı bir yapıya sahiptir. Bitkinin çiçekleri ile tepeciklerini bitkiye bağlayan yaprak saplarının hepsi kurutularak, tat verici ve gıda boyası yapımında kullanılır. Anavatanı Güneybatı Asya olan safranın en fazla yetiştirildiği ülkeler arasında İtalya, İran, İspanya ve Fransa bulunmaktadır. Ülkemizde de Safranbolu bölgesinde yetiştirilir. Safran tüm dünyada kullanılan baharatlar arasında en pahalısıdır. Altından bile pahalı olan bu bitkinin yetiştiriciliği oldukça kazançlıdır. Çünkü yarım kilo safran elde etmek için, 80.000 çiçek kullanılır. O kadar etkilidir ki, kendi ağırlığının yaklaşık 100.000 kat fazla suyu kendi rengi olan sarıya boyayabilir. Bu bitki normalde kırmızı renkli olsa da, kullanımda sarı renk vermektedir.
Safran baharat olarak keskin bir lezzete, saman ya da iyodoform gibi bir kokuya sahiptir. Bu içeriğindeki kimyasallardan kaynaklanır. Yemeklere verdiği altın sarısı rengi içeriğindeki krosin denilen karotenoit boya maddesinden kaynaklanır. Bu nedenle baharat olarak oldukça rağbet görür. Bunun yanında tıp alanında da bu bitkiden faydalanılır.
SAFRAN ŞİFA KAYNAĞI BİR BİTKİDİR
Geçmişten günümüze kadar şifa kaynağı olarak kabul edilen safran, baharat olarak kullanımının dışında modern tıp alanındaki ilaçların içeriğinde kullanılan bir bitkidir.
Son Güncelleme: 18.10.2016 20:06