İnegöl Çıraklık Eğitim Merkezinde bir gün eğitim alıp, diğer günler sanayi de çalışan 160 çocuk hem harçlığını kazanıyor hem de kollarına altın bilezik takabilmenin mücadelesini veriyor. Ekmeğinin peşine düşen çocuklar çıraklığın ardından kalfalık hatta ustalık hayali kuruyorlar. Kimi araçlara olan merakı, kimi aile bütçesine katkı sağlamak için zorlu şartlardaki sektörlere girerken, kimi ise mesleğini tam anlamıyla öğrenmek için yoğun çaba sarf ediyor. Ustalarının yanından biran olsun ayrılmayan çocukların işe olan merak ve azimleri göz dolduruyor. Sanayide çalışan çocuklar için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününün bir anlamı yok.
Küçük Sanayi Sitesi Metal İşleri bölümündeki bir kaportacı da çalışan 16 yaşındaki Tolga S.´nin iş aşkı geleceğin ustası olacağının izlenimini veriyor. Bir gün Çıraklık Eğitim Merkezinde teorik eğitim alan Tolga S., haftanın diğer günlerini kaportacıda çalışarak meslek öğreniyor.
ÇALIŞMAK GÜZEL BİR ŞEY
Tolga S. “Sabah kahvaltımı yapıyorum. Patronum gelip beni evden alıyor. İşyerine gidip açıyoruz ve işe başlıyoruz. Kaynak yapıyorum, kaporta düzeltilmesine yardımcı oluyorum, tecrübe kazanıyorum. Diğer akranlarıma göre daha bilgili oluyorum bu tür konularda. Hayatı öğreniyorum. Dünyanın kaç bucak olduğunu da öğreniyorum. İşe kendimi kaptırdığımda zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum bile. Çalışmak güzel bir şey” dedi.
KAZANDIĞIM PARAYI…
“Kazandığım parayı önce ailem için harcıyorum. Kalan parayı da kendim için harcıyorum. Paranın değerini anlıyorum. Para zor kazanılıyor, kolay harcanıyor. Zaman zaman bende kolay harcıyorum” dedi.
YAZ TATİLLERİNDE ÇALIŞMALARINI TAVSİYE EDERİM
Yaşıtlarına öğütlerde bulunan Tolga S. “Bende Çıraklık Eğitim Merkezinde açıktan eğitim alıyorum. Bir gün teorik eğitim alıyorum, diğer günlerde burada çalışıyorum. Okullarda eğitim alan akranlarımın yaz tatillerinde çalışmalarını tavsiye ederim. Boş kalacaklarına çalışsınlar, belki bir şeyler öğrenirler” ifadeleri kullandı.
KAPORTA USTASI OLMAK İSTİYORUM
Büyüyünce kaporta ustası olmak istediğini ifade eden Tolga S., “Bu mesleğe merakım vardı. Arabalara karşı hevesim vardı. Kaza yapan araçların nasıl tamir edildiğini merak ediyordum. Bu iş yerinde hepsini öğrendim” dedi.