Ülkelerindeki karışıklık nedeni ile ilçemize gelerek yaşamlarını burada sürdüren Suriyelilerin bir kısmı, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursalarda Türkçe Öğrenmeye devam ediyor.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, bugüne kadar Suriyelilere yönelik açtıkları kurslarla 450 Suriyeliye Türkçe öğrettiklerini belirtti.
320 SURİYELİ EĞİTİME DEVAM EDİYOR
İnegöl’den yaklaşık 5 bin Suriyelinin olduğunu belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, şuan Türkçe kurslarına devam eden 320 Suriyelinin olduğunu ifade ederek, “Bilindiği üzere Suriye’den Türkiye’ye pek çok göç eden kardeşlerimiz oldu. Bu göç dalgasından İnegöl’de nasibini aldı. İnegöl’de yaklaşık 5 bin civarında Suriyeli kardeşimiz ikamet ediyor. Halk Eğitim Merkezi olarak, hem Suriyelilerin çocuklarına hem yetişkinlerine ülkemize intibaklarını sağlamak için hızlı bir şekilde Türkçe öğrenmeleri önemli. Bilindiği üzere okul çağındaki Suriyeli çocuklar okullarda eğitim görüyorlar. Yoğun olarak bulundukları bölgelerdeki okullarda Türkçe kursları açarak çocukların kolayca intibaklarını sağlıyoruz. Bize başvuran yetişkinlere de 120 saatlik Yabancılara Türkçe Seviye A-1 kurslarını açıyoruz. Bu kursları iki yıldır düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl toplam 15 kurs açmışız. Bunlardan 7 tanesi okul çağındaki çocuklara yönelik, 150 öğrenciye bu eğitimi vermişiz. Yetişkinlere de 8 tane kurs açmışız ve 300 civarında Suriyeli kardeşimiz bu kurslardan faydalanmış. Bu yılda merkez binamızda yetişkinlere yönelik kursumuz 20 Suriyeli kardeşimizle devam ediyor. Bunun haricinde okullarımızda şuan devam eden 6 kursumuz var. Bu 6 kursa toplam 155 öğrenci devam ediyor.
SURİYELİLERE ULAŞMAKTA ZORLANIYORUZ
İhtiyaç oldukça hem okullarda hem de HEM binasında okul çağındaki ve yetişkin Suriyelilere yönelik kursların devam edeceğini belirten Özdemir, “Ben buradan bir kez daha çağrı yapmak istiyorum. Suriyeli sığınmacıların daha iyi şartlarda ülkemizde ve ilçemizde misafir edebilmemiz, asgari ihtiyaçlarını yerine getirebilmeleri için öncelikle dil sorunlarını çözmek gerekiyor. Uyum sorunu için çözüm öncelikle dil. Ondan sonra hayata tutunabilmeleri ve ihtiyaçlarını giderebilmeleri için çalışmaları da gerekiyor. Bu konuda duyurular yaptık. Kitlelere ulaşmamız lazım. Bunun içinde biz İnegöllülerden yardım istiyoruz. Türkçe bilmedikleri içinde Suriyelilere ulaşmakta zorlanıyoruz. Basın, yayın organlarıyla, sosyal medya aracılığıyla duyurular yapıyoruz ama biz bunlara ulaşamıyoruz. Suriyeli kardeşlerimize komşu olan, evinde barındıran, işyerinde çalıştıran veya ulaşabilen herkes İnegöl Halk Eğitim Merkezimize başvurmalarını sağlamalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Son Güncelleme: 19.11.2015 10:09