Geçtiğimiz Cumartesi günü Atölye İnegöl Mobilya Tasarım Merkezi açılışına katılarak İnegöl mobilya sektörü ile alakalı iddialarda bulunan ünlü tasarımcı Karim Raşhid’e Ticaretin önde gelenlerinden cevap geldi.
FARKLI MODELLER TASARLANSIN DİYE BU MERKEZİ AÇTIK
İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Geçen gün Tasarım Merkezimizin açılışında dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid’i davet ettik. Güzel ve önemli bir organizasyondu. Karim Rashid’i burada ağırladık. Bilindiği üzere Karim Rashid burada Starwood firmamızı da, Tasarım Merkezimizi de gezdi. Özellikle İnegöl ile ilgili edindiği intiba ile ilgili yorumlar yaptı. Ben Tasarım Merkeziyle ilgili yorumuna katılmıyorum. Çünkü Karim Rashid dünyaca ünlü bir tasarımcı. Tabi onun dünyası çok farklı bir konumda. Ama bizim tasarım merkezimiz özellikle öğrencilerimizle, eğitim salonumuzla, konferans salonumuzla birlikte bizim için yeterli bir merkezdir. Türkiye için yeterli bir merkezdir. Önemli olan buranın yetiştireceği öğrencilerin İnegöl’e ve Türkiye’ye faydalı olmasıdır. İçindeki insan önemlidir. Alacağı eğitim önemlidir. Ve bunun piyasaya yansıması önemlidir. Bu doğrultuda biz tasarım merkezimizden ümitliyiz. Karim Rashid’e bu konuda katılmıyorum. Diğer eleştirisi model anlamında bakış açıları çok farklı. Kısmen katılıyorum. Onun için zaten biz tasarım merkezimizi yaptık. İnegöl’de farklı modeller oluşturup, farklı modeller tasarlansın ve üretime girsin diye bu merkez oluştu. O eleştiriyi ortadan kaldırmak adına bu çalışmaları yaptık. Onun için önümüzdeki günlerde, aylarda, yıllarda da inşallah buraya tekrar geldiğinde bu farkı kendisi de görecektir. Çok ümitsiz olmamak lazım. Bunu da çok fazla büyütmemek lazım. Gelen çok önemli bir tasarımcıdır. İnegöl’e de çok faydası olmuştur. Reklam ve duyum açısından. Kendisi demiştir ki, daha önce İnegöl mobilyasını duymadım. Bizlerde dünyanın en ünlü tasarımcısını buraya getirerek hem İnegöl mobilyasını duyurduk hem İnegöl’ü tanıttık. Bundan sonra da o gidip İnegöl’ü kendi tanıtacaktır. Bu da bizim başarımızdır. İnşallah bundan sonra İnegöl tasarım anlamında daha farklı bir boyuta gelecektir. Bu bizim ilk adımımız. Öncelikle buradan verim almak amacındayız. Bu merkezden verim aldıktan sonra büyümesi, daha farklı programlanması ondan sonra gelecektir. Ama öncelikli hedefimiz buradan verim almak. Buranın İnegöl’e faydalı bir merkez olmasını sağlamaktır.” Dedi.
OLUMLU TENKİTLER
İTSO Başkanı Metin Anıl ise, “İnegöllü mobilyacı arkadaşlar, İMOS çok önemli bir projeye imza atarak Atölye İnegöl’ü kurdular. Geçtiğimiz gün açılışını yaptık. İnegöl mobilyasının bundan sonraki dönemde yeni modeller çıkartması, yeni dizaynlar yaratması adına fevkalade iyi bir kurum oluşturduk. Bu kurumun açılışına da dünyaca ünlü dizaynır Karim Rashid geldi. Tabi çok önemli bir isim, dünya çapında bir isim. Bu manada İnegöl mobilyasıyla alakalı bir takım tenkitlerde bulundu. İnegöl mobilyasını tanımadığını, İnegöl’de ki dizaynı, modelleri beğenmediği konusunda bir takım vurgularda bulundu. Ben bunları doğal, normal karşılıyorum. Niçin normal karşılıyoruz? Karim Rashid denilen kişi dünya çapında bir dizaynır. Ve buraya arkadaşlar bunu İnegöl’e vizyon açması, yeni dizaynlar konusunda İnegöl mobilyacısına yardımcı olması konusunda davet ettiler. Zaten böyle bir vizyon çizmese, böyle bir tenkitte bulunmasa tuhaf olur. Çünkü biz dünyayla yarışma adına bu çalışmaları yapıyoruz. Yeni modeller yaratma adına bu çalışmaları yapıyoruz. Bu arkadaş zaten bunları aşmış. Dünya çapında bir kişi olmuş. Bizim bunun görüşlerinden, tenkitlerinden faydalanmamız icap eder diye düşünüyorum. Olumlu tenkitler olarak görüyorum. Onun yaptığı tenkitleri değerlendirerek yolumuza devam etmeliyiz diye düşünüyorum. Ben bu tenkitlerin faydalı olduğu kanaatindeyim. Bundan ders çıkararak yolumuza devam edeceğiz. Dünyayla rekabet edebilir bir hale gelmenin çalışmalarını hep birlikte yapacağız.
KÖTÜ ŞEYLER SÖYLEYENLERDE MORALİMİZİ BOZMASIN
Belediye Başkanı Alinur Aktaş’da, “Karim Rashid dünyaca ünlü bir tasarımcı. Kendisi öncelikle bir mobilya tasarımcısı değil, genel bir tasarımcı. Karim Rashid yüzük tasarımı da, kıyafet tasarımı da, mekan tasarımı da yapıyor. Tabi İnegöl mobilyasını duymadığı sözü belki biraz nefsimize ağır gelebilir ama bizler İnegöl mobilyasını bütün dünyaya tanıttık mı da 350 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Yani İngiliz vatandaşı olan Amerika’da yaşayan bir ünlü tasarımcının İnegöl mobilyasını duymaması çok doğal bir şey. Olabilir bu bizi üzmemeli, komplekse sokmamalı, bence kamçılamalı diye düşünüyorum. Tasarım merkezini beğenmemeyle alakalı yok ki başka tasarım merkezi Türkiye’de bu formatta. Daha önce İtalya’da 150-200 yıllık tasarım ofisleri veya dünyada ki tasarım ofisleri ilk kurulduklarında uzay üssü gibi kurulmamış. Muhakkak burada ki tasarım merkezi de kendini geliştirecektir. Yani ben kişilerin söylemlerine takılıp kalmıyorum. Bizim için önemli olan hedeftir. 10 sene önce 20 milyon dolar mobilya ihracatı yapan İnegöl geçen sene 360 milyon dolar ihracat yaptıysa, bu işi 18 kat büyüttüyse. Mobilya organize sanayi bölgesini, mobilya müzesini, mobilya avmsi yapıyorsa demek ki biz iyi ve doğru yoldayız. Evet daha hızlı koşabiliriz. Güzelliğin üst sınırı yok. Güzelin güzeli var. Başarılı olmanın da üst sınırı yok. Biz doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz. Bugün Karim Rashid ile buluştuk. Önümüzdeki ay da biz Belediye olarak farklı bir tasarımcıyı getiriyoruz. İMOS ile de görüşerek bunu yapıyoruz. O tasarımcı da bizimle alakalı belki çok güzel şeyler söyleyecek. Güzel şeyler söyleyenler gaza getirmesin, kötü şeyler söyleyenlerde moralimizi bozmasın. Beni mobilyacı arkadaşlara söylemek istediğim budur. Önemli olan her firmamızın bireysel olarak işlerini kaliteli bir şekilde yapması, beraberinde de kendi içimizde iyi organize olup toplu bir şekilde olayı halletmemiz lazım.” Dedi.
GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARTIP, YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ
Başkan Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Karim Rashid ile birebirde kendisiyle görüştüm. Kaymakam beyde görüştü. Bizlerde bir şeyler sorduk. Kesinlikle çok zeki biri. Ve bana göre 40-45 dakikalık nefis bir sunum yaptı. Tasarım olayını çok iyi anlattı ve şunu İnegöllülere net bir şekilde söyledi; artık tasarımlarınızla ön plana çıkmalısınız. Üretim gücü sadece yeterli bir olay değil. Tasarımlarınızla farklılaşmalısınız. Tasarımlarınızla ayrıcalığınızı, farklılığınız ortaya koymalısınız. Farkındalık oluşturmalısınız. Bunlar çok doğru sözler. Bana göre o akşam orada mobilyacı arkadaşlarımız çok mutlu oldular. Çok kaliteli bir sunum izlediler. Dolayısıyla gerekli mesajları hep alıyoruz. Hayatın her aşaması, her bölümü nihayetinde bir derstir. Gerekli dersleri çıkartıp, yolumuza devam edeceğiz.”.
Son Güncelleme: 01.04.2015 10:41