Flaş Bellek ile çalışan elektrikli otomobil üreterek TÜBİTAK ödülüne layık görülen İnegöl İmam Hatip Lisesi öğrencisi iki genç, bu seferde güneş enerjisi ile çalışan araç üretebilmek için kolları sıvadılar.
Gençlerin en büyük hedefleri ise, elektrikli otomobillerin kat ettiği yol seviyesini uzatabilmek...
İnegöl İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Ubeyd Aytekin, akülü olan ve USB girişiyle takılan flaş bellekteki program sayesinde çalışan araba üretmişti. Muhammet Ubeyd Aytekin´in TÜBİTAK ödülü alan projesinden esinlenen okul arkadaşı İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisi Numan Bayrak´ta, kendisinin tasarladığı güneş enerjisi ile çalışan araç üretmeyi planladı. Bayrak, daha önce tecrübesi olan arkadaşı Muhammet Ubeyd Aytekin ile projesini paylaşarak planına ortak etti.
TAMİRHANEDE YAPIYORLAR
Kendi tasarladığı araca hayat vermek için yakın akrabasının otomobil tamirhanesini seçen Numan Bayrak ve Muhammet Ubeyd Aytekin, gece gündüz demeden çalışmalara başladılar. İki ay önce çalışmalara başlayan gençler, güneş enerjisi ile çalışacak olan elektrikli araçlarında sona geldiler.
TATİLİN ARDINDAN ARACI TAMAMLAYACAKLAR
Hummalı bir çalışma içerisine giren Liseli gençler, aracı iki ay içerisinde tamamlayıp, TÜBİTAK yarışmasına katılmak istediklerini söylediler.
GECELERİ ARACIMIZI YAPTIK
Araç projesinden bahseden Lise öğrencisi Numan Bayrak, “İnegölspor U17 takımında da futbol oynuyorum. Zaman zaman farklı etkinlikler yapıyordum. Bir proje yapmak istedim. Muhammet Ubeyd Aytekin´in projesi aklıma geldi. Bende projeyi geliştirip farklı bir şey planladım. Aracın projesini kendim çizdim. Güneş sistemi ile çalışan elektrikli bir araba yapmak istedim. Araç tamircilerinde ustalardan fikir aldım. Muhammet Ubeyd Aytekin´i de projeme ortak ettim. Beraber bir araba tasarladık. Her şeyini kendimiz yapmaya başladık. Aracımızın yarısından fazlası tamamlandı. Okuldan ve spordan zaman çok az kaldı. Geceleri uyamadık aracı yapmak için çalıştık. İki ay içerisinde arıcımızı bitireceğiz” dedi.
AKRABALARIMIZDAN 5 BİN LİRA TOPLADIK
Numan Bayrak, “Üniversitelerde bu projelere benzer çalışmalar yapılıyordu. Fakat tam anlamıyla yapamadıklarını gördüm. Benim bu proje için biriktiğim 500 liram vardı. Yakınlarımızdan da topladığımız 5 bin lirayı aracımızı yapmak için kullandık. Çok güzel bir arabamız oldu” dedi. Aracın çalışma sisteminden de bahseden Bayrak, “Aracımızın üzerine koyacağımız güneş panellerinden gelecek enerji aküleri şarj edecek. Araç ilerledikçe hem aküler şarj olacak hem de yoluna devam edecek. Biz aracı yaparken çok denemeler yaptık. Zaman zaman araçta arızalar oluştu. Bazen aracın bazı mekanizmaları bozuldu ama bütün sorunları giderdik. En yakın zamanda arabamızı çalıştırıp, yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.
GÜNEŞ ENERJİ İLE ÇALIŞAN BİR ARAÇ OLACAK
Proje ortağı Muhammet Ubeyd Aytekin ise, “Daha önce flaş bellekle çalışan bir araba yapmıştım. Arkadaşımın projesine ortak oldum. Eski aracımla TÜBİTAK´tan ödül almıştım. Bu yapacağımız yeni araçla da TÜBİTAK yarışmalarına katılmayı düşünüyoruz. Güneş enerji ile çalışan bir araç olacak. Ayrıca enerji artırma projemizi de bu araçta uygulayacağız” dedi.
Aytekin, elektrikli arabaların yol mesafesinin uzatılması konusundaki proje üzerinde de çalıştığını söyledi.
Son Güncelleme: 02.01.2017 10:58