Mazideki İnegöl Sahnede Hayat Buldu

25 Temmuz 2017 Salı 15:13 2017-07-25 15:17:51
Mazideki İnegöl Sahnede Hayat Buldu

 İnegöl Belediyesi’nin Uluslararası Kültür Sanat Festivali kapsamında düzenlediği ‘İnegöl Gecesi’ programında, eski İnegöl düğünleri canlandırıldı. Birçoğu unutulmuş örf, adet ve ananelerin yeniden hafızalarda tazelendiği gece, renkli görüntülere sahne oldu. Kına gecesinden tavuk almaya, damat tıraşından kız istemeye kadar birçok adet, dev bir kadro tarafından sahnede canlandırıldı.

banner380
İnegöl Belediyesi’nin 30. Uluslararası Kültür Sanat Festivali kapsamında düzenlediği ‘İnegöl Gecesi’ Pazartesi akşamı Hikmet Şahin Kültür Parkı içerisinde bulunan Açık Hava Gösteri Merkezinde gerçekleştirildi. Eski İnegöl’ü özleyenlerin özlem giderdiği, unutulmaya yüz tutmuş birçok örf, adet, anane ve geleneklerin hafızalarda yeniden tazelendiği geceye İnegöl halkının ilgisi de yoğun oldu. Programı Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Vekili Turgay Yel, Başkan Yardımcıları Alper Taban, Adil Kansu, Eşref Yiğit ve Gülhan Şahin ile AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel ve yönetim kurulu üyeleri de izledi.

KIZ İSTEME MERASİMİ YAPILDI
Kalabalık bir kadro tarafından 7’den 70’e hemen her yaştan vatandaşın katkı vermesiyle hazırlanan İnegöl Gecesinde, eski İnegöl düğünleri canlandırıldı. Gösteriye uygun şekilde hazırlanan sahnede oyun, kız isteme merasimi ile başladı. Ardından gelin ve damat aileleri arasında bohça götürmeler canlandırıldı. İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle süslenen gecede, kına gecesi ve düğün eski düğünleri aratmayacak güzellikte sahnelendi.

BAŞKAN AKTAŞ’TAN TAVUK ALDILAR
Kına gecesinde geline kına yakılmasından oyunlara, takı töreninden eğlencelere kadar eskiden köylerde yapılan tüm adetler yerine getirilerek sahnelendi. Kına gecesinin ardından ise tavuk alma yapıldı. Gelin ve damat yakınlarını canlandıran grup, tavuk almada Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a gelerek tavuk istedi. Aktaş, yanından bulunan iki adet canlı tavuğu söylenen maniler eşliğinde gelenlere verdi.

DAMAT TIRAŞINI YAPIP OLUĞA BASTIRDILAR
Düğün gününün canlandırıldığı sahnede ise kız babası gelinin kuşağını bağlarken, damat ise köy meydanında balta, testere, satır ve araba fırçasıyla damat tıraşı sınavını geçmekle meşguldü. Renkli görüntülerin yaşandığı sahnede tıraşın ardından damat köy meydanında bulunan su oluğuna bastırılarak ıslatıldı.

GELİN AT ÜZERİNDE DAVUL ZURNA EŞLİĞİNDE DÜĞÜN EVİNE GETİRİLDİ
Düğün günü gelin, at üzerinde davul zurna eşliğinde damat evine getirildi. Burada oynanan oyunlar, sahnelenen gösteriler sonrası attan inen gelin, testiyi kırarak adetleri yerine getirdi. Daha sonra düğün merasimi aynı güzellikte sahnelendi. Takı töreninde Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geline bilezik taktı.

İZLEYENLERİ ESKİLERE GÖTÜRDÜ
Tüm eğlencelerin eksiksiz sahnelendiği gecenin finalinde tüm kadro sahnede toplanırken, Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ta sahneye çıkarak programın hazırlanmasına katkı veren kırsal mahallelerin muhtarlarına teşekkür ederek plaket takdim etti. Burada bir konuşma da yapan Aktaş, Salı akşamı yapılması planlanan İnegöl Gecesini yağmur nedeniyle ertelediklerini hatırlatarak “Bazı programlar vardır, bir kere yapılır ve bir daha tekrarı pek mümkün değildir. Bundan 5-6 yıl önce bu programın minisini eski Kültür Sarayında bu ekip bize izletmişti. Ama bu akşam daha profesyonel, daha hatasız ve kusursuz mükemmel bir gece izledik. Eminim ki özellikle 40 yaş üstü birçok kişi şöyle eskilere dönmüştür. Gençlerin tabi bu düğünlerden haberi bile yok. Bunlar hangi tarihte yapılıyormuş diyebilirler. Ama bunlar bizim gerçeklerimiz, bunlar bizim tarihimiz, değerlerimiz ve beraberinde bunların halen devam ettirildiği bazı köylerimiz var” dedi.

BU DÜĞÜNLER ZAMANINDA GELİN-DAMAT OLMAK ZORDU
Bu düğünlerin halen az da olsa yapıldığını da kaydeden Aktaş, “Ben bu çalışmayı aynı Kent Müzesine benzetiyorum. Kent Müzesinde de İnegöl’ün her katmanının, kadınının, erkeğinin, gencinin, yaşlısının, köylüsünün, spor, kültür, sanat, ticaret gibi farklı konuların orada katkısı, emeği var. Ablalarımızdan da Allah razı olsun. 40 yıllık tiyatrocu gibi bu akşam rollerini oynadılar. Hepsine ben ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnegöl’ün bu güzelliklerini bir plan dahilinde sunmak Belediye Başkanı olarak bana ciddi keyif veriyor. Tavuk almasından bileziğine, takı törenine varana kadar her şey o kadar orijinal tasarlandı ki bu düğünler hala az da olsa icra ediliyor. Bu düğünler zamanında gelin ve damat olmak zordu. Şimdi biliyorsunuz düğünler 1 buçuk 2 saatte bitiyor. Bizi böyle büyük bir itina ve özenle o eski tarihlere götüren, değerlerimizi yaşatma noktasında katkısı ve emeği olan bu dev kadroya ben çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

DOĞUBAYAZIT’TA DA GÖSTERİLER YAPILACAK
Başkan Aktaş, bu güzellikleri yaşatan ekibin Doğubayazıt’ta da festivalde benzer gösterileri sunacağını kaydederek “Bu ekip boş durmuyor ve 3 Ağustos’ta benim koordinatör olduğum Doğubayazıt’a gidiyor. Hayatlarında ilk defa festival yapıyorlar. Ahmedi Hani Festivali. Farklı yöreleri orada yaşatacağız. Yaklaşık 30 kişilik bir ekip Recep hocamızın nezaretinde gidecekler. İnşallah bu güzellikleri farklı şehirlerde de tattırma imkanımız olacak. Tamamı gönüllülük esasına dayalı olarak yapılan bu işlerin şehri ne kadar tanıtan, şehrin sosyoekonomik yapısına ne kadar katkısı olan bir unsur olduğunu bu akşam hep beraber gördük. Sebep olanlardan, bu konuya destek verenlerden Allah razı olsun. Bu ekibin Başkanı olmak da bana ayrıca gurur veriyor. Festivalimizi de bu etkinlikle tamamlamış olduk” ifadelerinde bulundu.

Konuşmalar sonrası oyun havaları eşliğinde oynanan çiftetellilerle program son buldu.

Son Güncelleme: 25.07.2017 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<