Uluslar arası Alija Düşünce Derneği Başkanı Ahmet Sert yaptığı açıklamada, Srebrenitsa katliamının 22´nci yıldönümü nedeniyle 11 Temmuz Salı günü saat 20.30´da Anıt önünde düzenleyecekleri anma programına tüm ilçe halkını davet etti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bosna Hersek fahri konsolosluğu tarafından düzenlenen Srebrenitsa katliamının 22. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, katliam kurbanlarını anmak üzere Bosna Hersek´e giden heyetin Bursa´dan yola çıktığını belirten Başkan Ahmet Sert, “Srebrenitsa katliamı kurbanı 8 bin 372 şehit anısına, Bursa Hüdavendigar Kent Parkı´nda 8 bin 372 beyaz begonyanın dikimiyle oluşturulan ‘Büyük Srebrenica Çiçeği´ başında anma töreni yapıldı. Uluslararası Aliya Düşünce Derneği olarak katılım göstererek Srebrenitsa şehitlerimiz için dua ederek etkinliğe katılım sağladık. 11 Temmuz Salı akşamı İnegöl ilçemizde heykel önünde dernek olarak bir etkinlik tertipleyeceğiz. Tüm ilçe halkımızı Srebrenitsa anma programına bekliyoruz” dedi.
AÇLIK, SOĞUK VE SEFALETE MAHKUM EDİLMİŞLERDİR
Yaşanan katliamla ilgili bilgi veren Sert, “Srebrenitsa katliamı Birleşmiş Milletlerin 16 Nisan 1993´te Saraybosna, Tuzla, Yepa Gorajde ve birkaç ille birlikte Srebrenitsa´yı güvenli bölge ilanı üzerine komşu bölgelerden on binlerce insan Srebrenitsa´ya sığınmıştı. 1993´ten itibaren Srebrenitsa´nın nüfusu 60 bine çıkmıştı. İki yıl boyunca Srebrenitsa´ya tuz, su, tıbbi malzemeler, gıda gibi en temel insani ihtiyaçlarının girmesine dahi izin verilmemişti. Bosna´nın değişik bölgelerinden güvenli bölge olduğu için gelen Boşnaklar adeta büyük bir toplama kampında açlık, soğuk ve sefalete mahkum edilmişlerdir. Boşnakların silahları koruma amaçlı olarak 400 Hollandalı asker tarafından temsil edilen Birleşmiş Milletler güvenlik güçlerince toplandı. Bu süre zarfında Ratko Mladiç komutasındaki Sırp çetnikler saldırıları devam ediyordu. Bosnalıların silahları geri verilmesi yönünde başvuruları Hollandalı Birleşmiş Milletler gücü komutanı Thom Karremans tarafından reddedilmişti. Sırp Cumhuriyeti ordusu Ratko Mladiç komutasındaki Srebrenitsa´ya girerken kameralara şunları söylüyordu; ‘Bugün 11 Temmuz 1995 Sırplar için kutsal bir günün yıldönümünü kutlamadan önce Sırp Srebrenitsa´dayız. Bu kenti Türk milletine armağan ediyoruz. Osmanlı´ya karşı gerçekleştirdiğimiz ayaklanmanın anısına Türklerden öç alma vakti gelmiştir.´ Türk diye kastettiği elbette Boşnak Müslümanlarda, 11 Temmuz 1995 gecesi Srebrenitsa´ya bir kaç kilometre mesafedeki Potoçari de bulunan büyük akümülatör fabrikasına yerleştirilmiş, savunmasız 25 bin mülteci. Ratko Mladiç komutasındaki Sırp çetniklere, daha sonra ortaya çıkan video görüntüleri de kadeh tokuşturarak, Hollandalı komutan Tom Karremans tarafından teslim edilmiştir” dedi.
ÖLÜME GÖTÜRÜLDÜ
Sert, “Sırp askerler 12 Temmuz 1995 günü 12 ile 75 yaşarası erkekleri savaş suçlusu sanıkları sorguya çekmek bahanesiyle ayırmaya başladı. Ayrılan binlerce erkek ise 60 civarında kamyon ve otobüslere doldurularak Tuzla´da esir değişimi bahanesiyle ölüme götürüldü. Bunların tamamı şehadete yürüdü. Kadın ve genç kızlar sistematik tecavüze uğradı. Geriye kalan 15 bin civarında çocuk kadın ve erkek Tuzla´ya gitmeleri için Tuzla yolu ormanlık bölgelerinde bırakıldı. Yaklaşık üç gün sürecek ölüm yolculuğu da böylece başlamış oldu. Gece boyunca Srebrenitsa Dağları üzerinden kaçmaya çalışırken, Sırplar tarafından bombardımana tabi tutuldu. Çoğu bu ölüm yürüyüşünde Sırp nişancılar ve Avrupalılara yüksek ücretlerle düzenlenen ölüm seferlerinde şehit edildiler. Bir kısmı açlık ve susuzluğu yenik düştü. Yola çıkanlardan pek azı bu ölüm yolculuğunda Tuzla´ya ulaşabildi. 16 Temmuz 1995´te Tuzla ulaşabilen yaklaşık 3 bin kişinin anlattıklarına kimse inanmak istemedi. Size Srebrenitcsa´nın düştüğü saatlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Butros Gali Atina´da barışa yaptığı katkılardan dolayı Onasis ödülü almakla meşguldü. Avrupa ise aynı saatlerde faşizme karşı zaferinin 50´nci yılını kutluyordu. Aynı tarihte Türkiye´de Süleyman Demirel Cumhurbaşkanıydı. Yugoslav ordusunun bel kemiğini oluşturan Sırplar her türlü silah, teçhizat ve hiçbir asker ve silah gücü olmayan masum bir halka karşı yürüttüğü savaşta bilgemiz Aliya İzzet Begoviç gibi bir liderin örgütlediği Boşnaklara karşı savaş sonunda yenik duruma düşmüştü. Srebrenitsa katliamı savaş sonunda oturulacak barış masasında Aliya izzetbegoviç´in galip bir lider olarak oturmasını engellemek, Avrupa´nın ortasında bir Müslüman devletin kurulmasını önlemek maksadıyla batının izin verdiği, hatta yardım ettiği batının tinetine yakışan bir barbarlık ve vahşet örneğidir” dedi.
BU SOYKIRIM HEDEFİNE ULAŞTI
Başkan Sert, “Çünkü, bugün Bosna Hersek´in yüzde 49 Sırpların elinde. Srebrenitsa´da dahil o bölgede Sırp olmayan unsur kalmadı. Müslümanların egemen olduğu, Müslüman kimlikli bir devletin kurulması engellendi. Uluslararası Adalet Divanı verdiği kararla sadece Sırbistan´ı değil, batıyı da akladı. Müslüman Boşnakların yok oluşunu izleyen Avrupa Birliği aklandı. Haçlı vahşeti bir kez daha Haçlılar tarafından aklanmış oldu. Srebrenitsa´da 11-16 Temmuz 1995 arasında en az 8 bin 372 Boşnak Müslüman katledildi. Her yıl kimlikleri tespit edilen kurbanlar katliamın yıldönümünde Potoçari şehitliğine törenle defnediliyor. Bu yıl defnedilen birçok kurban içinde çocuklar, kadınlar ve yaşlılar bulunmaktadır. İşte bizler de Uluslararası Alija Düşünce Derneği olarak İnegöl ilçemizde 11 Temmuz Salı günü Heykel önünde Srebrenitsa katliamını ve şehitlerini anma programı tertiplemiş bulunmaktayız. İlçe halkımızı bu programa davet ediyor, tüm şehitlerin ruhları şad olsun diliyorum. Bilgemiz Aliy´anın dediğini hatırlatıyoruz; ‘Anlatın çocuklarınıza neler yaşandığını. Bilsinler vatanını, dinini, milletini anlatın. Önemli şeylerin unutulmasına izin vermeyin. Güzel Bosna´mıza verdiğimiz mücadeleyi anlatın. Anlatın onlara gurur duysunlar, büyük çileyi, ıstırabı çeken insanların çocukları olduğunu. Nasıl teslim olmadığımızı gururla anlatın. Gururla anlatın gururla anlatın” şeklinde konuştu.
Son Güncelleme: 08.07.2017 10:36