İnegöl Yeni Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği ramazan sohbetleri programına konuk olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz, İnegöl ekonomisi, mobilya sektörü ve MÜSİAD’ı değerlendirdi. Eleman sorunundan MÜSİAD’ın projelerine, mobilya sektörünün Pazar arayışından İnegöl’de kurulmak istenen Vakıf Üniversitesine kadar birçok konuda fikirlerini paylaşan Kavaz, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili düşüncelerini de açıkladı.
ÜNİVERSİTE ŞART
Programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeki Kavaz, İnegöl’ün kesinlikle bir üniversiteye ihtiyacı olduğunu söyledi. “Bu benim geçmişten beri savunduğum bir fikir” diyen Kavaz, “İnegöl’ün kendine münhasır, şehrin ana sektörlerine hizmet edecek bir üniversiteye ihtiyacı olduğunu ısrarla söylüyoruz biz. Ancak Türkiye’de şuanda 160’a yakın üniversite kuruldu. Vakıf Üniversiteleri’nin de kriterleri ve kuruluşları suiistimallerden dolayı zorlaştırıldı. Ama bizim halen bununla ilgili talebimiz, tavsiyemiz var. Ancak bununla ilgili bir kamuoyu oluşmadı. Biz bu konuyu dile getirdiğimizde bazı kesimler tarafından Uludağ Üniversitesi’nin burada bir yerleşkesi var, onun İşletme Fakültesi var. Bir de Mühendislik Fakültesi kurduralım diye cevap alıyoruz. Ama İnegöl’ün özellikle mobilya sektörüne hizmet edecek; Orman ürünleri, ağaç mühendisliği, mobilya bölümü, endüstri mühendisliği bölümü bulunan ve bizim sanayimize bu kaynağı sağlayan bir üniversite olması gerekliliğini halen söylüyoruz. Ama bununla ilgili bir kamuoyu olması gerekiyor”dedi.
İTSO’NUN ÖNDERLİK YAPMASI GEREKİYOR
Zeki Kavaz, İnegöl’ün mobilya konusunda müthiş bir ivme yakaladığını ve artık şehrimizin Türkiye’de mobilyanın modasını belirlediğini belirterek, “Tasarımları da kendimiz yapmaya başladık. Hal böyle olunca İnegöl’de ciddi bir iş potansiyeli doğdu. Bu hemen istihdam sorununa dönüştü. Sadece üniversite değil, liselerimizin ilgili bölümünden mezun olan çocuklarımız da farklı sektörlere kayıyor. Ve lisenin ardından da mobilya bölümünü okuyan öğrenciler bölümlerinin üniversitesine de gitmeli. Bunun için de yine İnegöl’ümüzde bir üniversite gerekli. Ancak bunun girişimcilerini başlatmak istediğimizde, daha farklı önceliklerimiz olduğunu gördük. Ama bu birkaç yıl sonra hararetle gündeme gelebilir. Vakıf Üniversitesini kurmak da kolay değil. Sadece MÜSİAD’ın başarabileceği bir şey değil. Diğer SİAD’larımız ve özellikle bizim çatı kuruluşumuz Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde bu iş olmalı. İTSO’nun yaptırım gücüyle SİAD’ların yaptırım gücü arasında çok fark var. Bu işi alıp götürecek olan Ticaret Odasıdır. Kesinlikle bu ihtiyacı onların görmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama bu bir gün gerçekleşecek. Belki bugün, belki 5 yıl sonra” dedi.
“KİMSE MOBİLYACI OLMAK İSTEMİYOR, AMA…”
Son dönemlerde MÜSİAD’ın en çok konuşulan projesi olan Benim Geleceğim Mobilya projesiyle ilgili de bilgi veren Zeki Kavaz, İnegöl gençlerini mobilya sektörüne kazandırmak için çalıştıklarını söyledi. Benim Geleceğim Mobilya projesinin sadece öğrenci bazlı bir proje olmadığına da vurgu yapan Kavaz, “Bu şehrin yüzde 60’ı bu sektörle ilgili. Ekmeğimizi bu sektörden kazanıyoruz. İlginç bir şey daha yaşıyoruz, sağlık okuyan dönüp dolaşıp mobilya sektörüne giriyor. Ya iş kuruyor, ya makinenin başına geçip bantlamacı oluyor, ya kesimci oluyor, ya mağazacılık yapıyor, yan sanayi işini yapıyor… Bir şekilde herkes mobilyanın kıyısından köşesinden ekmek yiyor. Ama kimse mobilyacı olacağım demiyor. Bu zihniyetle nasıl biz mobilyanın başkenti olacağı diyebiliriz. Şuanda Türkiye mobilyasının yüzde 30’unu İnegöl üretiyor. Mobilya ihracatının yüzde 20’sini İnegöl yapıyor. Ve biz imamından öğretmenine, büfecisinden fırıncısına kadar bir şekilde bu sektörden geçiniyoruz. Ama kimse bu sektörde çalışacağım demiyor” dedi.
AYLIK 7 BİN TL KAZANAN VAR
Mobilya sektöründe fiilen çalışan insanların kazancının da iyi olduğuna dikkat çeken Kavaz, “Parça başı çalışan bir kişi ayda cebine 7 bin lira net para koyabiliyor. Mobilya sektöründe artık asgari ücretle başlangıç diye bir şey yok. Hele dikişçilerde, döşemecilerde hiç yok. Ayrıca iş sıkıntısı da yok. Eskiden 4 ay iş vardı, sonra sıkıntılı geçiyordu. Ama 2004’ten sonra üretim seneye yayıldı” şeklinde konuştu.
“HEDEF ŞUANDA AMERİKA”
Zeki Kavaz, aynı zamanda İhracatçılar Birliği’nde Ahmet Güleç Başkanlığındaki yönetimde görev aldığını da hatırlatarak mobilyayla ilgili daha büyük pazarlara açılma hedeflerini anlattı. Kavaz, “Çin fuarlarına katılıyoruz. Şimdi Amerika fuarı ile ilgili araştırmalarımız olacak. Özellikle Çin fuarına çok güçlü katılmamız gerektiğini düşünüyorum. Şuanda Türkiye’den 23 firma Çin fuarına katılıyor. Bu firmaların 13’ü İnegöllü firmalar. Ama daha da güçlü olmalıyız. Doğru pazarlara gidersek, büyümeye devam ederiz. İhracatçılar Birliği olarak şuanda bizim en büyük derdimiz Amerika’ya nasıl mal satarız. Amerika dünyanın en büyük tüketim ülkesi. Hedef şuanda Amerika. Biz orayla ilgili ciddi çalışmalar yapacağız. Onların modellerini, tarzlarını, nasıl mobilya kullandıklarını inceleyeceğiz. Amerika gibi farklı büyük pazarlar da var. Kanada, Brezilya ve hatta Çin’e bile biz mal satmalıyız. Bazı firmalarımız da satıyor şuan” dedi.
“İŞARETİMİZİ VERİYORUZ”
Son olarak Türkiye’nin gündemini oluşturan Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkındaki düşüncelerini paylaşan Kavaz, “Yeni bir konsept ve anlayışla Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Cumhurbaşkanını halkımız seçecek. Bu bizim de desteklediğimiz bir konu. Cumhurbaşkanlığına aday 3 isim var. Ancak MÜSİAD olarak bu 3 aday arasından her zaman bizim yanımızda olan, destek veren Başbakanımızı unutmamız mümkün değil. MÜSİAD olarak sürekli gerek Bakanlarla, gerek hükümetle yan yana olduk. Ancak tabi üyelerimizde farklı düşünceler mutlaka olacaktır. Bir kalkıp ısrarla şu adayı destekliyoruz gibi bir düşüncemiz yok. Herkes hür iradesi ile oyunu kullanacaktır. Ama sonuç olarak çalışmalarımızı yaparken izlediğimiz yollar bizim bir şekilde işaretimiz de oluyor. Adaylar arasında şansının yüksek olduğunu düşündüğümüz kişi de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan” diye konuştu.
Haber Yorum