Bugün dünya üzerinde ülkelerinden meşhur kentler vardır. Kazablanka, Venedik, Amsterdam, Floransa, Cape Town, Krakow, Barcelona, Batum, Hong Hong gibi kentler gerek ülkelerinden daha popüler gerekse ülkelerinin en gözde şehirleridir. Aynı durumu ülkemizde de açıkça görebiliriz, Safranbolu Karabük’ten, Amasra Bartın’dan, Ürgüp Nevşehir’den, Bodrum Muğla’dan, Hasankeyf Batman’dan daha çok bilinmekte ve ziyaret edilmektedir. Bahsi geçen şehirleri marka şehir yapan ve diğer şehirlerden farklı kılan özelliklerini korunan tarihi, doğal güzellikleri, müzeleri, sanat galerileri, şehre sonradan eklenilen yapıları, mutfağı, ulaşımı, konaklaması ve tabi ki reklamsal değeri olan pazarlama tutundurma çalışmaları. Bir kenti marka kent yapabilmek için bazı önemli uygulamalar vardır. Bu uygulamaları şu şekilde sıralayabiliriz.

Youtuberlar kente davet edilmeli

WeAreSocial 2018 verilerine göre Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya ağı %55’lik bir oranla Youtube uygulamasıdır. Özellikle genç kitle arasında popüler olan video çekme, youtube kanalı açma eğlenceyi bir pazarlama aracına hatta bir mesleğe dönüştürmektedir. Dünya da ve Türkiye’de popüler olan youtubefenemonlerini kente davet edip, kent ile ilgili video çekmelerini ve kenti tanıtmalarının sağlanılması kent pazarlamasında önemli bir yöntemdir. Salda Gölü, Doğu Ekspresi sosyal medya fenomenleri ile daha da ünlenmiş ve yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgi alanını oluşturmuştur.

Yeni kamp alanları oluşturulmalı

Son dönemlerde kitleler halinde beğeni toplayan gerek boş zaman değerlendirmede gerekse tatil alternatiflerinin arasında kamp yapma en çok tercih edilen bir seçeneğe dönüşmektedir. Doğasının kamp yapmaya uygun olan kentlerde kamp alanları oluşturulmalı ve kampa gelecek olan kişilerin temel ihtiyaçlarını giderecekleri tesislerin yapılması, kentin tanıtımında önemli bir araç haline gelmiştir.

Farkındalık oluşturan sosyal sorumlulukların sürekli haline gelmesi

Halka ilişkiler çalışmaları hem bir pazarlama yöntemi hem de şehrin yazılı, görsel medyada ve sosyal medyada sürekli olarak anılmasını ve hatırlanmasını sağlamaktadır. Bu noktada hem yerel yönetimlerin, hem kentte yer alan okulların hem de kentte yaşayan diğer insanların sürekli bir sosyal sorumluluk çalışmalarının içerisinde yer alması, kente olan ilgiyi ve kent hakkında olumlu bir algı oluşturulmasını sağlamaktadır.

Eski Çarşı (OldTown)

Marka kentlerin en temel paydalarından bir tanesi şehrin “eski çarşı” ortamına sahip olmasıdır. Eski çarşı kültürü, yeni yerleşim yeri ile eski yerleşim yerlerinin farklı olması, eski çarşının korunması ve yeni yerleşim yerlerinin şehrin farklı bir alanına konumlandırılmasıdır. Ülkemizde özellikle Safranbolu’da, eski çarşı kültürünü açıkça görebiliriz. Bazı kentlerde geçmişte yaşanılan çarpık kentleşme ile eski çarşı muhafaza edilememiştir ancak buna rağmen yine bazı kentlerde çarşılar ve çarşılarda yer alan hanlar, bedestenler, arastalar halen kullanılmaktadır. Eski çarşı ortamını ve kültürünü bu bölgelerde uygulayabilmek adına çarşı olarak kabul edilen yerlerin trafiğe kapatılması, binaların ve mağazaların otantik ve oryantalist bir yapıda yapılması, şehre ait ürünlerin, hediyelik eşyaların ziyaretçilerin beğenilerine sunulması gibi uygulamaların yapılması gerekmektedir.

Spesifik spor dallarının yaygınlaşması

Futbol, voleybol gibi sporlar dünyada en çok beğenilen, takip edilen yaygın spor dallarındandır. Ancak spor yalnızca futboldan ya da voleyboldan ibaret değildir. Dünyada yapılan ancak çok fazla kişi tarafından bilinmeyen Bocce, Ayak voleybolu gibi birçok spor dalı vardır. Hatta bu spor dallarının uluslararası müsabakaları ve federasyonları da vardır. Eğer kent az bilinen bu spor dallarından bir tanesine odaklanırsa o spor dalı adına marka bir şehir olabilir ve bu sayede kente birçok ziyaretçi çekebilir.

Modern kalkınma

Bir şehir sadece tarihi ile markalaşmaz. Aynı zamanda kentte her yıl düzenlenen ulusal ve uluslararası fuarlar, çeşitli alanlarda yapılan sempozyumlar, kongreler, sanat galerileri, farklı konseptte müzeler, spor organizasyonlarına ev sahipliği gibi birçok etkenler şehrin markalaşmasına ve gelişimine katkı sağlayacaktır.

Sonuç olarak; dünyada ve ülkemizde birçok kent, pazarlama çabalarını kullanarak farkındalık oluşturmakta ve marka bir kent haline gelmektedir. Marka kent olabilmek sadece yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilecek bir olgu değil aynı zamanda kentteki sivil toplum kuruluşları, ticari faaliyet yürüten işletmeler, spor kulüpleri ve kentte yaşayan halk tarafından oluşmaktadır. Kentimizin marka değerinin artması için ortak akılla, hep birlikte hareket etmeliyiz.

- - - -

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<